Megint azokat a napokat éljük, amikor nem biztos, hogy van kedvünk lemenni, ha elfogy a kenyér - vagy ha mégis, nincs hova. Vagy ha van hova, nem jött meg a kenyeres autó. Akárhogy is, márciustól, vasárnaponként bajba kerülhet, aki nem volt elég előrelátó, így nem baj, ha van a tarsolyunkban néhány gyorsan és könnyen elkészíthető "kenyérpótló" recept. Ez a hajdinalepény elkészíthető bármilyen lisztből, olajból, cukorból, sőt a fűszerezés is szabadon variálható attól függően, mihez szeretnénk fogyasztani. Egy dologra kell odafigyelni: időben vegyük ki a sütőből, különben nagyon kiszárad.
Elkészítés: 40 perc
Lisztmentes, Tojásmentes, Tejmentes
Hozzávalók (10-12 darab):
150 g hajdina liszt
1/2 teáskanál szódabikarbóna
1/2 teáskanál fahéj
1 csipet só
2 evőkanál kókuszolaj
50 g kókusz cukor
1/2 teáskanál vanília kivonat
1 dl víz
1 evőkanál lenmag
Elkészítés:
Egy tálban keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd lassan adagoljuk hozzá a vizet, míg egyenletesen átnedvesedik a keverék, de vigyázzunk, hogy ne tocsogjon a víztől, de határozott mozdulatokkal át tudjuk gyúrni.
Akkor dolgozzuk bele az olajat, és a vaníliakivonatot.
Gyúrjunk belőle gombócot, és folpackba csomagolva tegyük a hűtőbe 20 percre.
Akkor sodorjuk ki 0,5 cm vastakságúra, és vágjuk szabálytalan darabokra.
A tetejére szórjunk lenmagot (esetleg fekete köményt vagy szezámmagot).
170 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíron süssük ropogósra (kb. 10 perc).
Fogyaszthatjuk kenyér helyett levesekhez, salátákhoz - én most magában, tökmagolajjal meglocsolva eszegetem...
További információk a hajdinalisztről és az alternatív gabonafélékről: magamitakartok.hu; ugyanez a FB-on: https://www.facebook.com/magamitakartok/timeline