Nemcsak a szezonális táplálkozáshoz tartom magam szigorúan, hanem a Nagyböjthöz is, így ennek a currynek a leírásban megtaláljátok a húsos illetve húsmentes változatát is. Bár láthatólag közeledik a tavasz, azért a jó kis melengető ázsiai fűszerezést én még nem tudom nélkülözni. Szerintem érdemes kipróbálni!
Előkészítés: 20 perc
Elkészítés: 50 perc
Lisztmentes, Tojásmentes, Tejmentes, Cukorbeteg-barát
Hozzávalók (4 adag):
500 g burgonya, kockákra vágva
200 g vöröslencse
1 közepes vöröshagyma, apróra vágva
3 gerezd zúzott fokhagyma
1 kis gyömbér darab, finomra vágva
1-2 kiskanál szárított piros chili
1 nagy paradicsom, apróra vágva
¼ teáskanál egész (sárga) mustármag
2 teáskanál curry
1/2 kávéskanál őrölt fahéj
½ teáskanál egész koriandermag
1 evőkanál egész köménymag
1 teáskanál Garam Masala (indiai fűszerkeverék)
1 teáskanál kurkuma por
1 evőkanál olívaolaj
1 l csirke vagy zöldség alaplé
Frissen vágott koriander és főzött basmati rizs a tálaláshoz
Húsos verzióhoz:
1 apróra vágott, filézett csirkemell
Elkészítés:
Öblítsük le a vöröslencsét, és csöpögtessük le (ez a lencsefajta áztatást nem igényel).
Melegítsük fel az olajat, és pirítsuk benne üvegesre a hagymát.
Ha hússal készítjük, tegyük bele a kockákra vágott csirkemellet is, és pirítsuk meg.
Ezután adjuk hozzá a gyömbért és a fokhagymát, pirítsuk meg, majd az összes füszert, a curryt és a chilit, és kevergessük, míg a fűszerek elkezdenek illatozni.
Akkor öntsük bele a vöröslencsét és a krumplit. Sózzuk meg, jól keverjük át, öntsük fel az alaplével és lassú tűzön, lefedve pároljuk 25-30 percig. A folyamat végén keverjük hozzá a kockára vágott paradicsomot.
Tálaljuk frissen, párolt basmati rizzsel és friss korianderrel.
További információk a vöröslencséről és az alternatív gabonafélékről: magamitakartok.hu; ugyanez a FB-on: https://www.facebook.com/magamitakartok/timeline