Hosszabb böjtök alkalmával egy idő után elkezdenek hiányozni a megszokott ízek. Több helyen kerestem húsmentes bolognai receptet, de úgy tűnik, mindenki leragadt annál a megoldásnál, hogy a darált húst szójagranulátummal helyettesíti - de ez a mártás annyira finom, kár elrontani a szójával, aminek van egy mellékíze, amit nem szeretek. Szerencsére már korábban rájöttem, hogy számomra a bolognai mártásban a legnagyobb élvezetet a fűszeres-vörösboros-paradicsomos mártásban főtt, pirított zeller íze jelenti. Most kipróbáltam a mártást "dupla zellerrel" (az eredeti receptben a zellergumó nem szerepel), hús nélkül. Imádtam.
Jó tudni: a zeller vízhajtó hatású, ezért ha vacsorára esszük, mozgalmas éjszaka elé nézünk - én ebédre javasolnám.
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Tóth Milán Photography