Hosszabb böjtök alkalmával egy idő után elkezdenek hiányozni a megszokott ízek. Több helyen kerestem húsmentes bolognai receptet, de úgy tűnik, mindenki leragadt annál a megoldásnál, hogy a darált húst szójagranulátummal helyettesíti - de ez a mártás annyira finom, kár elrontani a szójával, aminek van egy mellékíze, amit nem szeretek. Szerencsére már korábban rájöttem, hogy számomra a bolognai mártásban a legnagyobb élvezetet a fűszeres-vörösboros-paradicsomos mártásban főtt, pirított zeller íze jelenti. Most kipróbáltam a mártást "dupla zellerrel" (az eredeti receptben a zellergumó nem szerepel), hús nélkül. Imádtam.
Jó tudni: a zeller vízhajtó hatású, ezért ha vacsorára esszük, mozgalmas éjszaka elé nézünk - én ebédre javasolnám.
A mártás készítése:
Hozzávalók:
300 g zellergumó
2 szál sárgarépa
340 g darabos paradicsommártás
1 fej hagyma, apróra vágva
3 gerezd zúzott fokhagyma
3 szár zeller, apróra vágva
5 evőkanál olaj
1/2 kávéskanál szárított oregánó
só, frissen őrölt fekete bors
1 babérlevél
1 evőkanál aprított bazsalikomlevél
1 deci vörösbor
- Az olajon megpirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát is. Belekeverjük a feldarabolt szárzellert, és együtt pirítjuk 4-5 percig, majd ráöntjük a bort – elkeverjük, és hagyjuk, hogy az alkoholtartalma elpárologjon.
- Hozzáadjuk a durvára reszelt zellergumót és a sárgarépát, megsózzuk, borsozzuk, fűszerezzük, és kevergetve átpirítjuk, majd belekeverjük a paradicsomkonzervet, és lassú tűzön puhára főzzük a zölségeket. A végén keverjük hozzá a friss bazsalikomot. A pirítás folyamatát nem szabad rövidre fogni vagy megspórolni, mert ennek hiányában nyers zeller ízű paradicsommártás lesz az eredmény!
- A spagettitésztát elkészítjük a csomagoláson jelölt módon, hozzákeverjük a mártáshoz (esetleg 1-2 evőkanállal tehetünk bele a tészta főzővizéből, hogy a tészta ne szívja be a mártást), és frissen reszelt parmezánnal tálaljuk.