Kicsit sajnálom, hogy nincs tartalékban valami ünnepibb recept - egy torta például, mert fontos naphoz érkeztünk: a Két cica konyhája 4 év és 8 hónap után "új ruhát" kapott - szerintem megérdemli.
A két cicafigura (Hefelle Glória munkája) természetesen örök elem marad, de az új dizájnt az Emotions ügynökségnek, Horváth Oszkárnak és Kérges Dánielnek köszönhetem. Velük folyamatosan dolgozunk további újításokon, melyek a nyár folyamán számotokra is kiderülnek. Örülök, hogy ezt természetesként aposztrofálhatom, de a Blog.hu csapata, Sára László, Adamcsa Bea és Péter Stefánia is felbecsülhetetlen segítséget nyújtott, hogy az új arculat a mai napon felkerülhessen. És köszönöm a jótanácsokat a barátaimnak, a családomnak és a bloggerpajtiknak, aztán hazajövök Hollywoodból, és leírom a receptet. :-)
Május folyamán háromszor készítettem el ezt a felfújtat: az első alkalommal félig főztem meg a kölest, mert a rizskochra emlékeztető állagot akartam. Másodszor teljesen, mert szerettem volna, ha puhább lesz, mint az előző. Harmadszor pedig ronggyá főztem, mert telefonáltam közben - és ez lett a legjobb! Az első kettő (mint a képeken is látszik) valóban megtévesztésig hasonlított a rizsfelfújtra, a harmadiknak viszont egyértelműen szuflé jellege volt, sőt az egyik tejérzékeny családtag alig merte megenni, mert azt hitte, túrót tettem bele. A jó hír az, hogy liszt és tejmentes, és nagyon egyszerűen cukormentessé is tehető.
Hozzávalók:
200 g hántolt köles
kb. 6 dl víz (annyi, amennyi 2 cm-rel ellepje a kölest a lábosban)
1 csipet só
50 g méz (vagy stevia, ha cukormentesre vágyunk)
30 g vaj (vagy margarin, ha tejmentesen készítjük))
1 bio citrom héja + leve
3 tojás szétválasztva
1 teáskanál vaníliakivonat
Friss eper és eperszörp a tálaláshoz
1. A kölest egy lábosban felöntjük a vízzel, rádobunk egy csipet sót, és folyamatosan kevergetve a kívánt állagúra főzzük, majd hagyjuk félig kihűlni.
2. A tojásokat szétválasztjuk: a fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját simára keverjük a mézzel, a vaníliakivonattal, a vajjal és a citromlével, majd a köleshez keverjük: először a sárga masszát, aztán a reszelt citromhéjat, végül óvatosan a habbá vert fehérjét.
3. Zsiradékkal kikent sütőtálba öntjük (ha szuflé jellegűt készítünk, érdemes kisebb formákat használni, mert nem lehet szépen szeletelni), és 220 fokra előmelegített sütőben 18-20 perc alatt átsütjük (a sütési idő függ a formák méretétől: szufléformában kb. 15 perc lesz).
4. Frissen, eperszörppel meglocsolva, friss gyümölccsel tálaljuk.