A Két Cica Konyhája

Májashurkával töltött csirkecomb

Májashurkával töltött csirkecomb

cs_1.jpg

Valójában egy zöldfűszeres, csirkemájas rizottó volt a kiindulási pont, de annyira emlékeztetett az íze a májas hurkára, hogy muszáj volt valamibe beletöltenem: mivel kolbász- és hurkatöltésre nem vagyok felkészülve, a hűtőben várakozó csirkecombok bőre alá került.

Kétszer sütöttem meg, így valójában készült egy nyári és egy téli változat is. A képeken az első (nyári) megoldás látható, ezt is fogom leírni. Itt apró darabokra vágtam a lehártyázott csirkemájat, és friss rozmaringgal, majoránnával fűszereztem. Megcsináltam darált csirkemájjal és klasszikus májas hurka fűszerezéssel is - ez inkább télre való. Köretnek szerintem elég a saláta, de a leírt mennyiség kiad négy adag rizottót, aminek a fele kerül bele a négy csirkecombba, így még a maradékkal is ki lehet egészíteni.

 

Hozzávalók (4 adag):

 

4 csirkecomb

300 g csirkemáj

1 kávéskanál só

7 deci csirke alaplé

50 g vaj

1 salottahagyma, finomra aprítva

300 g Arborio kerekszemű rizottórizs

1 dl száraz fehérbor

1 teáskanálnyi friss, apróra vágott rozmaring

2 teáskanálnyi friss majoranna

só, fekete bors

1 kanálnyi baromfizsír és 1 dl fehérbor a sütéshez

Friss saláta a tálaláshoz

 
Egy lábasban felolvasztunk a 25 g vajat, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát. Alacsony hőfokon üvegesre pirítjuk, majd belekeverjük az apróra vágott, lehártyázott csirkemájat is, és együtt fejezzük be a műveletet. Ekkor hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja. Felöntjük a fehérborral, és erős lángon hagyjuk az egészet elpárologni.
 
Az alaplét folyamatosan forrón tartjuk, és fokozatosan, merőkanalanként elkezdjük a rizshez adagolni. Mindig csak annyit adunk hozzá, hogy azt a rizs - állandó keverés mellett - felvegye. Sózzuk, hozzáadjuk a borsot. A folyamat összesen 15-20 percig tart.
 
Amikor a rizs megpuhult (de még al dente állagú), lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a zöldfűszereket, végül további 25 g vajat.

Hagyjuk kicsit hűlni, hogy kézzel tudjunk dolgozni vele.

A csirkecombokat besózzuk, és fellazítjuk rajtuk a bőrt. Kis sót a bőre alá is szórhatunk, majd kézzel alátömködjük a rizottót, amennyit a bőr felszakítása nélkül sikerül.

A megtöltött csirkecombokat egy tálba vagy tepsibe rendezzük. A tetején a bőrt vékonyan átkenjük baromfizsírral, aláöntünk egy deci bort, és lefedve, 220 fokra előmelegített sütőben sütjük 25-30 percig, míg csontig átsül a hús. Akkor levesszük a fedőt, és a sütőt grillfokozatra állítva, a legfelső rácson ropogósra sütjük a bőrét.

Salátával, esetleg a maradék rizottóval tálaljuk.

cs_2.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr387530942

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása