A Két Cica Konyhája

Mediterrán halloumi saláta

2015.8.11. 07:00
Mediterrán halloumi saláta

hal_1_masolata.jpg

A tartós melegben én is gyakrabban készítek salátákat, bár az összekevert, nyers zöldségeket változatlanul nem szeretem. Ha már saláta, legyen jól megkomponálva, a hozzávalók pedig megfelelően előkészítve. A mediterrán konyhában szép példái vannak ennek, ebbe az olajos-sült paprikás salátába grillezett halloumi sajttal teljesen beleszerettem. Mivel a halloumi nem tartozik a közismert sajtfajták közé, idemásoltam egy rövid ismertetőt egy nagyon hasznos magyar weboldalról, a Házisajtkészítés.hu-ról. Az oldal gazdája Pozsa Panni, aki szerintem kiváló sajtokat készít, és már régóta készülök, hogy ellátogassak egy tanfolyamára - eddig csak különböző vásárokban kóstoltam őket.

"A Halloumi sajt eredete Ciprus szigetére vezethető vissza, de egyre népszerűbbé vált a Közép-Keleti régió országaiban is. Hagyományosan juh -és kecsketej keverékéből készült, ma már sokszor készítik tehéntej és kecsketej keverékéből is. Sós lében tárolt, színe fehér, szerkezete réteges. Gyakran használnak hozzá mentalevelet. Érdekes felfedezés volt, hogy a mentával tartósabbá, frissebbé tehetik a sajtot hosszú időre. Így akár 1 évig is érlelhető. A sajtot gyakran használják a konyhában. A szokásosnál magasabb az olvadáspontja, ezért nagyon jól grillezhető. Kérge szépen megbarnul, anélkül hogy a sajt szétolvadna. A ciprusiak a meleg hónapokban görögdinnyével fogyasztják. De illik hozzá mindenféle saláta, zöldség, gyümölcs is.
A Halloumi félkör alakú, súlya kb. 220-270 g." (Forrás: Házisajkészítés.hu)

hal_4_masolata_2.jpg 

Mediterrán halloumi saláta

 

Hozzávalók - 2 adag:

1 kis lilahagyma, apróra vágva

8 szem koktélparadicsom, szeletelve

2 kaliforniai paprika (sárga és zöld) sütve, majd szeletelve

1 evőkanál kapribogyó

15 szem apró fekete olajbogyó

3 -4 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 csomag csomag halloumi (kb. 270 g)

1 marék friss bazsalikom

só, bors

Friss kenyér a tálaláshoz

 

Elkészítés:

 

1. A kaliforniai paprikákat 180 fokos sütőben süssük kb. 20 percig, míg felhólyagosodik a héja. Utána tegyük egy légmentesen záródó dobozba, és hagyjuk félig kihűlni. Így szabad kézzel le tudjuk majd húzni a paprika bőrét, és kimagozva, a húsát felszeletelve dolgozunk vele tovább.

2. A paprikaszeleteket egy tálra fektetjük, megszórjuk az apróra vágott hagymával, a kapribogyóval, az olívabogyóval, a tetejére rendezzük a paradicsomot, megsózzuk és meglocsoljuk olívaolajjal, majd megszórjuk az apróra vágott bazsalikommal.

3. A sajtot 1 cm vastag szeletekre vágjuk, és grillserpenyőben szép piros, ropogósra sütjük. Melegen, a salátával együtt tálaljuk (mellé adhatunk ropogós, friss kenyeret vagy pirítóst).

 

Fotók: Tóth Milán - tothmilan.hu

Alapanyagok: METRO

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr47661774

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása