A tartós melegben én is gyakrabban készítek salátákat, bár az összekevert, nyers zöldségeket változatlanul nem szeretem. Ha már saláta, legyen jól megkomponálva, a hozzávalók pedig megfelelően előkészítve. A mediterrán konyhában szép példái vannak ennek, ebbe az olajos-sült paprikás salátába grillezett halloumi sajttal teljesen beleszerettem. Mivel a halloumi nem tartozik a közismert sajtfajták közé, idemásoltam egy rövid ismertetőt egy nagyon hasznos magyar weboldalról, a Házisajtkészítés.hu-ról. Az oldal gazdája Pozsa Panni, aki szerintem kiváló sajtokat készít, és már régóta készülök, hogy ellátogassak egy tanfolyamára - eddig csak különböző vásárokban kóstoltam őket.
"A Halloumi sajt eredete Ciprus szigetére vezethető vissza, de egyre népszerűbbé vált a Közép-Keleti régió országaiban is. Hagyományosan juh -és kecsketej keverékéből készült, ma már sokszor készítik tehéntej és kecsketej keverékéből is. Sós lében tárolt, színe fehér, szerkezete réteges. Gyakran használnak hozzá mentalevelet. Érdekes felfedezés volt, hogy a mentával tartósabbá, frissebbé tehetik a sajtot hosszú időre. Így akár 1 évig is érlelhető. A sajtot gyakran használják a konyhában. A szokásosnál magasabb az olvadáspontja, ezért nagyon jól grillezhető. Kérge szépen megbarnul, anélkül hogy a sajt szétolvadna. A ciprusiak a meleg hónapokban görögdinnyével fogyasztják. De illik hozzá mindenféle saláta, zöldség, gyümölcs is.
A Halloumi félkör alakú, súlya kb. 220-270 g." (Forrás: Házisajkészítés.hu)
Mediterrán halloumi saláta
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Tóth Milán Photography
Fotók: Tóth Milán - tothmilan.hu
Alapanyagok: METRO