Padlizsánkrém alatt általában az erdélyi változatot értjük, ami majonézzel készül, de gyakran tesznek bele apróra vágott pritamin paprikát is. Én is nagyon szeretem ezt a készítési módot, de ilyenkor, nyár végén a padlizsán csak terem, csak terem - és nem készülhet belőle mindig ugyanaz. Az angol nyelvű blogokon, weboldalakon gyakran találkozom a "baba ganoush-sal", ami a közel-keleti, szezámmagos padlizsánkrém arab neve (az angolok mostanában minden zöldségkrémet így hívnak, amihez elő kell sütni az alapanyagot). Mivel szezámmag és tahini mindig van itthon, én is elkészítettem a magam változatát, ami annyiban különbözik a közkézen forgó receptektől, hogy nem megszórtam pirított szezámmaggal, hanem egy emelt adagot ledaráltam, és belekevertem. Az eltarthatóságáról nem tudok nyilatkozni, mert nem érte meg a fotózás végét, de nem hiszem, hogy gyorsabban romlik, mint a közismert változat.
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Tóth Milán Photography
Galéria:
Fotók: Tóth Milán - tothmilan.hu
Alapanyagok: METRO
Szöveg: Bezselics-Békési Ildikó