A Két Cica Konyhája

„Egytál-tészta” cukkinivel és pirított mandulával

„Egytál-tészta” cukkinivel és pirított mandulával

20170422_171903_2.jpg

 

Sokáig idegenkedtem a szósszal együtt főzött tésztáktól: szeretem az „al dente” állagot, amit ily módon nem lehet realizálni. De a tél folyamán, mely itt az erdőben különösen zord volt – elfagyott vezetékekkel, lefolyóval, stb. – kénytelen voltam a vízfelhasználást fokozottan szem előtt tartani, és nem mindegy, hogy a serpenyő mellett fazekat is mosogatok, vagy sem. Egy idő után pedig rákaptam, hiszen a zöldség felvágásával együtt 20 perc alatt elkészíthető egy ehhez hasonló „egytál”, mivel a pirításon kívül a tészta főzőideje tart a leghosszabb ideig, mely a durumtészták esetében 8 perc.

20170422_172507_2.jpg

Szóval a közeljövőben biztosan felbukkan még néhány hasonló recept: ez a tegnapi ebéd, ami a délelőtti piacozás után készült rekord idő alatt:

 

Hozzávalók:

 

3 kis cukkini

1 csokor zöldhagyma

10 friss bazsalikomlevél

1 gerezd fokhagyma

250 g teljes kiőrlésű fussilli tészta

8 dl víz

150 g tejszín

50 g vágott mandula

50 g reszelt parmezán sajt

½ dl száraz fehérbor

4 evőkanál olaj

Fűszerek:

1 tk. tengeri só

½ -1/2 kávéskanál csombor, fehér bors, kakukkfű

1 késhegynyi őrölt szegfűbors és szerecsendió

A tálaláshoz: bazsalikompesto

 20170422_164723_2.jpg

Elkészítés:

  1. A zöldhagymát felkarikázzuk, és a fehér részét a zúzott fokhagymával elkezdjük pirítani az olajon.
  2. Közben hozzáreszelünk 2 cukkinit, és átkeverjük. Addig pirítjuk együtt, míg a cukkini összeesik.
  3. Aláöntjük a bort, átkeverjük, és hagyjuk, míg az alkoholtartalma elpárolog.
  4. Akkor megsózzuk, rászórjuk a fűszereket, és átkeverjük.
  5. Beletesszük a száraz tésztát, felöntjük a vízzel, megkeverjük, és lefedve főzzük 8 percig.
  6. Közben egy száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk a mandulát.
  7. Közben apróra vágjuk a maradék 1 darab cukkinit, a bazsalikomleveleket és a hagyma zöld szárát.
  8. 5 perc után belekeverjük a tejszínt, a főzési idő végén a parmezánt, a felvágott cukkinit, bazsalikomot és zöldhagymát, és lefedve félretesszük, míg megterítünk.
  9. A tányéron megszórjuk a mandulával, bazsalikompestót teszünk a tetejére, és frissen fogyasztjuk.

20170422_164756_2.jpg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4412447465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása