Sokáig idegenkedtem a szósszal együtt főzött tésztáktól: szeretem az „al dente” állagot, amit ily módon nem lehet realizálni. De a tél folyamán, mely itt az erdőben különösen zord volt – elfagyott vezetékekkel, lefolyóval, stb. – kénytelen voltam a vízfelhasználást fokozottan szem előtt tartani, és nem mindegy, hogy a serpenyő mellett fazekat is mosogatok, vagy sem. Egy idő után pedig rákaptam, hiszen a zöldség felvágásával együtt 20 perc alatt elkészíthető egy ehhez hasonló „egytál”, mivel a pirításon kívül a tészta főzőideje tart a leghosszabb ideig, mely a durumtészták esetében 8 perc.
Szóval a közeljövőben biztosan felbukkan még néhány hasonló recept: ez a tegnapi ebéd, ami a délelőtti piacozás után készült rekord idő alatt:
Hozzávalók:
3 kis cukkini
1 csokor zöldhagyma
10 friss bazsalikomlevél
1 gerezd fokhagyma
250 g teljes kiőrlésű fussilli tészta
8 dl víz
150 g tejszín
50 g vágott mandula
50 g reszelt parmezán sajt
½ dl száraz fehérbor
4 evőkanál olaj
Fűszerek:
1 tk. tengeri só
½ -1/2 kávéskanál csombor, fehér bors, kakukkfű
1 késhegynyi őrölt szegfűbors és szerecsendió
A tálaláshoz: bazsalikompesto
Elkészítés:
- A zöldhagymát felkarikázzuk, és a fehér részét a zúzott fokhagymával elkezdjük pirítani az olajon.
- Közben hozzáreszelünk 2 cukkinit, és átkeverjük. Addig pirítjuk együtt, míg a cukkini összeesik.
- Aláöntjük a bort, átkeverjük, és hagyjuk, míg az alkoholtartalma elpárolog.
- Akkor megsózzuk, rászórjuk a fűszereket, és átkeverjük.
- Beletesszük a száraz tésztát, felöntjük a vízzel, megkeverjük, és lefedve főzzük 8 percig.
- Közben egy száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk a mandulát.
- Közben apróra vágjuk a maradék 1 darab cukkinit, a bazsalikomleveleket és a hagyma zöld szárát.
- 5 perc után belekeverjük a tejszínt, a főzési idő végén a parmezánt, a felvágott cukkinit, bazsalikomot és zöldhagymát, és lefedve félretesszük, míg megterítünk.
- A tányéron megszórjuk a mandulával, bazsalikompestót teszünk a tetejére, és frissen fogyasztjuk.