A Két Cica Konyhája

Karfiolkéregben sült vöröslencse csirkével és zöldségekkel

Karfiolkéregben sült vöröslencse csirkével és zöldségekkel

20180120_174915_2.jpg

A hosszú hétvége lehetőséget ad néhány pepecselős étel kipróbálására: egy ehhez hasonló recept a tavaly megjelent Négy évszak receptjei c. könyvemben is volt, de ott igazi pitetésztát és barna lencsét használtam, hús nélkül. Azóta gondolkodtam, hogy ki kellene próbálni lisztmentes formában, karfiolkéregben – most végre megvalósult. Vigyázat, nagyon laktató!

Hozzávalók (12 adag):

A karfiolkéreghez:

1 nagy fej karfiol

1 tojás

100 g reszelt parmezán

50 g tápióka liszt

1 kk só

+

1 kis fej brokkoli

1 csirkemell filézve

Olaj a sütéshez és a sütőtál kikenéséhez

50 g földimogyoró a tetejére

 

A vöröslencse dhal elkészítéséhez:

200 g vöröslencse

1 l víz

4 cm felszeletelt, friss gyömbér

½ tk. kurkuma

½ tk. só

3 ek. vaj

2 gerezd zúzott fokhagyma

1 fej aprított vöröshagyma

1 tk. római kömény

1 tk. őrölt koriander

¼ tk. csilipor

1 tojás

 

Elkészítés:

Dhal készítése:

  1. A lencsét egy közepes méretű lábosban feltesszük főni.
  2. Forrás után hozzáadjuk a gyömbért és a kurkumát, majd lassú tűzön, lefedve, időnként megkeverve puhára főzzük (kb. 1 óra).
  3. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, beletesszük a fokhagymát és a vöröshagymát, majd közepes lángon 2-3 percig pirítjuk, míg a hagyma aranyszínű lesz.
  4. Beletesszük a római köményt, a koriandert és a csiliport, és 2 percig főzzük.
  5. A fűszeres hagymakeveréket a puhára főtt lencséhez adjuk, és szükség szerint pépesítjük.
  6. Ha nagyjából kihűlt, keverjük hozzá a tojást.

A karfiolkéreg készítése:

  1. A rózsáira szedettkarfiolt és a brokkolit félig megpároljuk. Néhány karfiolrózsát és a brokkolit félretesszük.
  2. A karfiol nagy részét robotgépben pépesítjük, majd egy tiszta konyharuhára szedjük, batyut készítünk belőle, majd ennek segítségével kicsavarjuk belőle a nedvességet, hogy morzsaszerű alapanyagot kapjunk – ezzel dolgozunk tovább.
  3. A karfiolmorzsához keverjük a sót, a tojást, a tápióka liszet és a parmezánt, és tésztaszerű masszát gyúrunk belőle.
  4. Ezt nyomkodjuk bele egy olajjak átkent sütőtálba úgy, hogy kb 4 cm magas pereme legyen.

A „pite” összeállítása:

  1. A csirkemellet szeleteljük fel, klopfoljuk ki, sózzuk be, és mindkét oldalán süssük át, majd rendezzük a karfiolkéreg aljába.
  2. Sorakoztassuk rá az előkészített brokkoli és karfiol rózsákat.
  3. Kanalazzuk bele a vöröslencse dhalt, szórjuk meg földimogyoróval, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig. Frissen tálaljuk.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr114343157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása