A hosszú hétvége lehetőséget ad néhány pepecselős étel kipróbálására: egy ehhez hasonló recept a tavaly megjelent Négy évszak receptjei c. könyvemben is volt, de ott igazi pitetésztát és barna lencsét használtam, hús nélkül. Azóta gondolkodtam, hogy ki kellene próbálni lisztmentes formában, karfiolkéregben – most végre megvalósult. Vigyázat, nagyon laktató!
Hozzávalók (12 adag):
A karfiolkéreghez:
1 nagy fej karfiol
1 tojás
100 g reszelt parmezán
50 g tápióka liszt
1 kk só
+
1 kis fej brokkoli
1 csirkemell filézve
Olaj a sütéshez és a sütőtál kikenéséhez
50 g földimogyoró a tetejére
A vöröslencse dhal elkészítéséhez:
200 g vöröslencse
1 l víz
4 cm felszeletelt, friss gyömbér
½ tk. kurkuma
½ tk. só
3 ek. vaj
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej aprított vöröshagyma
1 tk. római kömény
1 tk. őrölt koriander
¼ tk. csilipor
1 tojás
Elkészítés:
Dhal készítése:
- A lencsét egy közepes méretű lábosban feltesszük főni.
- Forrás után hozzáadjuk a gyömbért és a kurkumát, majd lassú tűzön, lefedve, időnként megkeverve puhára főzzük (kb. 1 óra).
- Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, beletesszük a fokhagymát és a vöröshagymát, majd közepes lángon 2-3 percig pirítjuk, míg a hagyma aranyszínű lesz.
- Beletesszük a római köményt, a koriandert és a csiliport, és 2 percig főzzük.
- A fűszeres hagymakeveréket a puhára főtt lencséhez adjuk, és szükség szerint pépesítjük.
- Ha nagyjából kihűlt, keverjük hozzá a tojást.
A karfiolkéreg készítése:
- A rózsáira szedettkarfiolt és a brokkolit félig megpároljuk. Néhány karfiolrózsát és a brokkolit félretesszük.
- A karfiol nagy részét robotgépben pépesítjük, majd egy tiszta konyharuhára szedjük, batyut készítünk belőle, majd ennek segítségével kicsavarjuk belőle a nedvességet, hogy morzsaszerű alapanyagot kapjunk – ezzel dolgozunk tovább.
- A karfiolmorzsához keverjük a sót, a tojást, a tápióka liszet és a parmezánt, és tésztaszerű masszát gyúrunk belőle.
- Ezt nyomkodjuk bele egy olajjak átkent sütőtálba úgy, hogy kb 4 cm magas pereme legyen.
A „pite” összeállítása:
- A csirkemellet szeleteljük fel, klopfoljuk ki, sózzuk be, és mindkét oldalán süssük át, majd rendezzük a karfiolkéreg aljába.
- Sorakoztassuk rá az előkészített brokkoli és karfiol rózsákat.
- Kanalazzuk bele a vöröslencse dhalt, szórjuk meg földimogyoróval, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percig. Frissen tálaljuk.