A Két Cica Konyhája

A gyógyító tyúkhúsleves receptje

A gyógyító tyúkhúsleves receptje

img_0130_2.JPG

Mítosz vagy valóság?

Nagyanyáink úgy tartották, hogy a forró, hússal és zöldséggel gazdagon megrakott tyúkhúsleves a legjobb ellenszere a megfázásnak és az influenzának. Annyi eddig is bizonyos volt, hogy évszázadok óta sikerrel alkalmazták a tünetek enyhítésére, de eddig nem történtek kutatások arra vonatkozólag, hogy a szerető gondoskodás által kiváltott placebo hatás, vagy a leves beltartalma hozott állapotjavulást. Mára a modern tudomány is igazolta az elméletet: a „nagymama húslevese” valóban gyógyító erejű.

Miért?

A hosszú ideig tartó, lassú főzés során a húsból és a zöldségekből egyaránt hasznos ásványi anyagok és nyomelemek kerülnek a levesbe, melyek létfontosságúak a jól működő immunrendszer számára. A benne található só és az evés közben belélegzett gőz segít felszabadítani az eldugult légutakat. Az egész tyúkból kifőzött zselatin, glükózamin és kondroitin felszívódik a testünkben, jól használható saját kötőszöveteink újjáépítésére, miközben csökkenti a gyulladást, és segít abban, hogy a betegség után gyorsabban visszanyerjük az erőnket.

Forrás: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/will-chicken-soup-really-cure-your-cold

Tyúkhúsleves, ahogy a nagymamáink készítették

Elkészítés: 6 óra

Nehézség: 3

Hozzávalók (20 adag):

1,5 kg tyúk, aprólékkal együtt (ez egy nagyobb állat esetében egy fél tyúk)

Zöldségek:

3 nagy sárgarépa

2 nagy petrezselyem gyökér

6 gerezd fokhagyma

1 nagy vöröshagyma (külső héjjal!)

¼ fej kelkáposzta

2 közepes krumpli

1 közepes karalábé

1/2 zellergumó

1 kis fej karfiol

150 g BIO csiperkegomba

1 csokor petrezselyemzöld

1 csokor zellerzöld

Fűszerek:

20 szem egész feketebors

3 db szegfűbors

2 db szegfűszeg

2 babérlevél

½ kk őrölt szerecsendió

1 kk sáfrány

1 ek só

Levesbetét:

100 g 8 tojásos csigatészta vagy cérnametélt

img_0146_2.JPG

Elkészítés:

  1. Egy 10 literes fazékban a tyúkot felöntjük vízzel, beletesszük a sót és felforraljuk, közben a habot leszedjük. A lángot takarékra tesszük, és bugyogtatva főzzük tovább – a keletkező habot addig folyamatosan le kell szedni, amíg barnás színe van, ha fehér, hagyhatjuk elfőni. Félig lefedve így főzzük 3 órán keresztül.
  2. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, de nem daraboljuk fel – a kelkáposztát és a karfiolt érdemes félbevágni, hogy beleférjen a fazékba.
  3. A fűszereket tegyük egy nagyobb teatojásba, így egyben kiemelhetjük majd a levesből.
  4. Beletesszük a levesbe zöldségeket és a fűszereket, ha szükséges, visszapótoljuk a vizet úgy, hogy tele legyen a fazék, és lassú tűzön bugyogtatva további 3 órát főzzük. Ha nem forraljuk fel a levest, nem főnek szét a zöldségek, szépen, egyben ki lehet majd emelni őket, a hús viszont vajpuhára fő.
  5. Az utolsó órában már érdemes kóstolgatni, hogy elég ízletes-e, utána sózni, ha szükséges, és ellenőrizni, a tyúk megfőtt-e.
  6. Ha kész, levesszük a tűzről. Kiemeljük a teatojást, a zeller- és petrezselyemzöldet kidobjuk, zöldségeket és a húst pedig kiszedjük egy-egy tálra.
  7. A tyúkról leszedjük az értékes, szép húsdarabokat, a csontokból és bőrből, a nem esztétikus húsrészekből kutyaeledel készül.
  8. A levest egy órányi ülepítés után egy másik fazékba átszedjük: merőkanállal, lassan, nehogy zavaros legyen, egy szűrőn keresztül merjük át.
  9. Egy másik lábosban főzzük hozzá ki a tésztát. Ha elkészült, leszűrjük, majd hideg vízzel leöblítjük.
  10. Tálalásnál a tányérba szedjük a tésztát, hozzá a zöldséget és a húst, erre merjük a levest. Száraz csípős paprikát vagy Erős Pistát kínáljunk hozzá.

img_0145_2.JPG

Kutyaeledel készítés:

A leves alját nem szoktam kiönteni, hanem a tyúk szétszedése után megmaradt bőrt, porcogókat, nem esztétikus húsmaradványokat visszateszem bele. Hozzákeverek kb. 150 g rizst, 500 g zúzát, amit külön meg szoktam venni a csirkésnél, és megfőzöm. Később belekerülnek a maradék zöldségek is – ez kb. egy heti eledel a kutyámnak (persze megunná, ha mindennap ezt enné, úgyhogy adagonként lefagyasztom és hetente 2-3 alkalommal kap belőle - Magdika nagyon szereti).

img_9611_2.JPG

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7414620844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása