Mítosz vagy valóság?
Nagyanyáink úgy tartották, hogy a forró, hússal és zöldséggel gazdagon megrakott tyúkhúsleves a legjobb ellenszere a megfázásnak és az influenzának. Annyi eddig is bizonyos volt, hogy évszázadok óta sikerrel alkalmazták a tünetek enyhítésére, de eddig nem történtek kutatások arra vonatkozólag, hogy a szerető gondoskodás által kiváltott placebo hatás, vagy a leves beltartalma hozott állapotjavulást. Mára a modern tudomány is igazolta az elméletet: a „nagymama húslevese” valóban gyógyító erejű.
Miért?
A hosszú ideig tartó, lassú főzés során a húsból és a zöldségekből egyaránt hasznos ásványi anyagok és nyomelemek kerülnek a levesbe, melyek létfontosságúak a jól működő immunrendszer számára. A benne található só és az evés közben belélegzett gőz segít felszabadítani az eldugult légutakat. Az egész tyúkból kifőzött zselatin, glükózamin és kondroitin felszívódik a testünkben, jól használható saját kötőszöveteink újjáépítésére, miközben csökkenti a gyulladást, és segít abban, hogy a betegség után gyorsabban visszanyerjük az erőnket.
Forrás: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/will-chicken-soup-really-cure-your-cold
Tyúkhúsleves, ahogy a nagymamáink készítették
Elkészítés: 6 óra
Nehézség: 3
Hozzávalók (20 adag):
1,5 kg tyúk, aprólékkal együtt (ez egy nagyobb állat esetében egy fél tyúk)
Zöldségek:
3 nagy sárgarépa
2 nagy petrezselyem gyökér
6 gerezd fokhagyma
1 nagy vöröshagyma (külső héjjal!)
¼ fej kelkáposzta
2 közepes krumpli
1 közepes karalábé
1/2 zellergumó
1 kis fej karfiol
150 g BIO csiperkegomba
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor zellerzöld
Fűszerek:
20 szem egész feketebors
3 db szegfűbors
2 db szegfűszeg
2 babérlevél
½ kk őrölt szerecsendió
1 kk sáfrány
1 ek só
Levesbetét:
100 g 8 tojásos csigatészta vagy cérnametélt
Elkészítés:
- Egy 10 literes fazékban a tyúkot felöntjük vízzel, beletesszük a sót és felforraljuk, közben a habot leszedjük. A lángot takarékra tesszük, és bugyogtatva főzzük tovább – a keletkező habot addig folyamatosan le kell szedni, amíg barnás színe van, ha fehér, hagyhatjuk elfőni. Félig lefedve így főzzük 3 órán keresztül.
- A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, de nem daraboljuk fel – a kelkáposztát és a karfiolt érdemes félbevágni, hogy beleférjen a fazékba.
- A fűszereket tegyük egy nagyobb teatojásba, így egyben kiemelhetjük majd a levesből.
- Beletesszük a levesbe zöldségeket és a fűszereket, ha szükséges, visszapótoljuk a vizet úgy, hogy tele legyen a fazék, és lassú tűzön bugyogtatva további 3 órát főzzük. Ha nem forraljuk fel a levest, nem főnek szét a zöldségek, szépen, egyben ki lehet majd emelni őket, a hús viszont vajpuhára fő.
- Az utolsó órában már érdemes kóstolgatni, hogy elég ízletes-e, utána sózni, ha szükséges, és ellenőrizni, a tyúk megfőtt-e.
- Ha kész, levesszük a tűzről. Kiemeljük a teatojást, a zeller- és petrezselyemzöldet kidobjuk, zöldségeket és a húst pedig kiszedjük egy-egy tálra.
- A tyúkról leszedjük az értékes, szép húsdarabokat, a csontokból és bőrből, a nem esztétikus húsrészekből kutyaeledel készül.
- A levest egy órányi ülepítés után egy másik fazékba átszedjük: merőkanállal, lassan, nehogy zavaros legyen, egy szűrőn keresztül merjük át.
- Egy másik lábosban főzzük hozzá ki a tésztát. Ha elkészült, leszűrjük, majd hideg vízzel leöblítjük.
- Tálalásnál a tányérba szedjük a tésztát, hozzá a zöldséget és a húst, erre merjük a levest. Száraz csípős paprikát vagy Erős Pistát kínáljunk hozzá.
Kutyaeledel készítés:
A leves alját nem szoktam kiönteni, hanem a tyúk szétszedése után megmaradt bőrt, porcogókat, nem esztétikus húsmaradványokat visszateszem bele. Hozzákeverek kb. 150 g rizst, 500 g zúzát, amit külön meg szoktam venni a csirkésnél, és megfőzöm. Később belekerülnek a maradék zöldségek is – ez kb. egy heti eledel a kutyámnak (persze megunná, ha mindennap ezt enné, úgyhogy adagonként lefagyasztom és hetente 2-3 alkalommal kap belőle - Magdika nagyon szereti).