A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű fogása, egyfajta „száraz kása”, mint például a puliszka. Régen kenyérpótlóként fogyasztották, de Vasban és Zalában ma is gyakran fogyasztott étel, bár ma már elsősorban köretként kerül az asztalra. Az eredeti vasi recept a Visitbuk.hu oldalán is megtalálható. Én is ez alapján dolgoztam, de egy hirtelen ötlettől vezérelve a liszt felét, 100 grammot kiváltottam 50 g rizs- és 50 g tökmagliszttel. Végül nem sült hagymával és szalonnával, hanem tejföllel, tökmagolajjal és pirított tökmaggal ettük.
Az eredeti recept a következő:
Hozzávalók (4 adag):
½ kg sárga krumpli
200 g liszt
2 fej vöröshagyma
150 g szalonna kockákra vágva, zsírjára sütve
3 dl zsíros tejföl
1 tk só
Elkészítés:
- A krumplit meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, megsózzuk és puhára főzzük.
- A vízzel együtt simára turmixoljuk, majd a robotgéppel beledolgozzuk a lisztet is.
- Kanállal galuskákat szaggatunk belőle, ezeket zsírban pirosra sütjük.
- A hagymát apróra vágjuk, a szalonnakockákkal együtt megpirítjuk, és beleforgatjuk a dödölléket.
- Tejföllel meglocsolva tálaljuk.