Nemrégiben meghívást kaptam, hogy megkóstoljam a Tesco nyári grillkínálatának újdonságait. A helyszín is rendhagyó volt: a budaörsi központ mellett újonnan létrehozott pihenőpark, mely a cég dolgozói számára készült: itt lehet elvonulva dolgozni, meetingeket tartani, mozogni és felállítottak néhány magas ágyást is, melyet az egyes divíziók fogadhattak örökbe - a grillpartihoz a PR osztály által termesztett fűszernövényeket használtuk.
Míg készültek az ételek notafunnychef Tóth Barnabás ez alkalomra felállított grillkonyhájában, mi belekóstoltunk az italkínálatba is, pontosabban az újdonságnak számító alkoholmentes választékot ismerhettük meg: a már bevezetett alkoholmentes sörök és pezsgők mellett az újdonság erejével bírnak az alkoholmentes ginek, martinik és habzóborok - a favorit a cukor- és alkoholmentes pink ginből, pink tonikkal kevert gintonik volt - ez hiánypótló elem az életemben, mert nagyon szeretem, csak az alkoholt nem bírom sajnos...
Az előételek közül a kedvencem a bruschetta volt - mennyei, ízes paradicsommal. Meg kellett kérdeznem, milyen fajtát használtak: Tesco Finest Delisher és a Tesco bébi szilvaparadicsom keveréke került a pirítósra.
Az öntet hozzávalói (saját kútfőből):
1 kis fej fehér hagyma, 1 gerezd reszelt fokhagyma, 1 teáskanálnyi aprított oregano- és ugyanannyi bazsalikomlevél, egy-egy csipet só és őrölt fekete bors, extra szűz olivaolaj.
„Sok újdonsággal készültünk a grillszezonra, főként ázsiai vonalon. A BBQ steakek és a tengeri halak, illetve tenger gyümölcsei éppúgy elérhetők, mint a kézműves grillkolbászok vagy a különleges ízű karajok, tarják, csirkék és húspogácsák. Minden igénynek igyekszünk megfelelni, így az egészséges és húsmentes, illetve vegán étrendbe illeszthető grilltermékeket is kínálunk, hogy a család vagy a baráti társaság minden tagja együtt élvezhesse a nyári BBQ ízeket.” – mondta Varga Eszter, a Tesco Magyarország külső kommunikációs menedzsere.
A sous vide termékekből akár félóra alatt éttermi szintű ebéd vagy vacsora készíthető. A készre fűszerezett húsok között van például sertésoldalas whiskey-s szósszal, dámszarvascomb fügés almaszósszal, konfitált kacsacomb és kacsamellfilé, bárány- és sertéscsülök, vaddisznógerinc, valamint lazac és pestos garnéla.
A közkedvelt hamburger- és csirkevonalon sem kell lemondani az egyedi ízekről, ugyanis többek között a flexitáriánus étrendbe illeszthető, céklával és sütőtökkel, valamint vörös babbal és sárgarépával készült sertés-marha húspogácsa, továbbá különféle indiai ízvilágú csirkemellfilék is beszerezhetők. Ezenkívül a tengerparti nyaralások ízélményét felidéző – fokhagymával, zöldfűszerrel, citromborssal ízesített – hal- és ráknyársak színesítik a választékot.
A BBQ ma már nem kell, hogy feltétlenül a grillezett húsokról szóljon. A húsmentesen vagy kizárólag növényi alapon étkezők is élvezhetik a grillételek nyújtotta örömöket, amihez a Tesco egyebek mellett 40%-ban zöldséget tartalmazó flexitariánus grillert, változatos ízvilágú kézműves grillsajtokat, portobello gombát és gyrost, illetve édes chili fűszerezésű marinádban érlelt tofut is kínál.
Az ételek elkészítéséhez és a tálaláshoz szükséges összes eszköz szintén beszerezhető az áruházban.
Aki egyedivé szeretné varázsolni a grillpartit, néhány öntettel, egyszerű salátával megteheti: vadakhoz felszolgált chimichurry szósz receptje a következő:
Chimichurry
Hozzávalók:
- 1 nagy csokor friss petrezselyem, apróra vágva
- feleannyi friss koriander, apróra vágva
Öntet:
- 1 dl extra szűz olívaolaj
- 2 ek borecet + 1ek friss citromlé (van, aki savasabban szereti, van, aki kevésbé, kóstolgatni kell az öntetet készítés közben)
- 2 gerezd fokhagyma reszelve
- só/bors
Egy zárható edényben jól összerázzuk az öntetet, amíg homogén lesz
Ráöntjük a zöldekre és 1-2 órát állni hagyjuk.
Ami pedig nem hiányozhat egy grill- vagy burger partiról sem: a coleslow saláta. Íme, az én receptem az elkészítéséhez:
Coleslow saláta
Elkészítési idő: 1 óra 15 perc + állás
Nehézségi fok: 2
Hozzávalók (10 adag):
1 kisebb fej káposzta
2 közepes répa
1 apró vöröshagyma
1 evőkanál só
8 evőkanál majonéz
4 evőkanál tejföl
4 evőkanál zsíros tejszín
2 evőkanál méz
1/2 csokor petrezselyem
1 csapott mokkáskanál őrölt fehérbors
1 kávéskanál ecetes torma
1 kávéskanál őrölt koriander
Elkészítés:
- A zöldségeket finomra reszeljük. egy tálban összekeverjük, megsózzuk, és 30 percig állni hagyjuk. Ezt követően vízzel átmossuk, jól kinyomkodjuk.
- A többi hozzávalóból sima öntet keverünk, és beleforgatjuk a salátába.
- Jót tesz neki, ha áll egy kicsit fogyasztás előtt, érdemes előző este összeállítani!
Szerző: Bezselics-Békési Ildikó