A Két Cica Konyhája

Csallóközi tejfölös lepény

2024.7.06. 09:00
Csallóközi tejfölös lepény

9z5a6795.jpg

A Csallóköz Európa legnagyobb folyamközi szigete, melyet az itt élők a Kukkónia mellett Aranykertnek vagy Tündérkertnek is hívnak. Természeti kincseik mellett nagyon büszkék gasztronómiájukra, melynek alapját a helyben termett, kiváló minőségű alapanyagok biztosítják.

A Csallóköz tekinthető Szlovákia gasztronómiai központjának is, hiszen itt található az ország két legjobb étterme, a dunaszerdahelyi Villa Rosa étterem, mely évről évre elnyeri az ország legjobb tematikus éttermének járó díjat és az ötcsillagos Chateau Amade étterme, mely a Gurman Award értékelése alapján a legjobb étterem Szlovákiában (a szálloda jelenleg, 2023 őszén felújítás alatt áll). Mindkét hely birtokolja az Arany Villa díjat is, melyet csak a legjobb szlovákiai éttermek kapnak meg.

Csallóközi, bősi születésű az ország legnépszerűbb séfje, Bindics Imre is, aki a Villa Rosa mellett az Amade Chateau és a Kukkonia Farmhouse konyhájáért is felel – személyében valóban megtestesíti Kukkónia gasztronómiájának eszenciáját: a tiszta forrásból származó, minőségi alapanyagok és a gondoskodó szív és lélek fúzióját.

A Szigetköz - Csallóköz Gasztrotérkép kiadványban 2 receptet készített el saját kezűleg, további 5 pedig az ő receptúrái alapján készült, melyeket én főztem meg - ez az egyik:

Előkészítés: 10 perc

Elkészítési idő: 90 perc

Nehézségi fok: 4

Hozzávalók (4 adag):

400 g fehér liszt

300 g tejföl

150 g füstölt szalonna

150 g füstölt kolbász

1 nagy lilahagyma

2 dl tej

2 tojás

25 g élesztő

1 evőkanál zsír

1 kávéskanál só

1 kávéskanál cukor

Elkészítés:

  1. A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és felfuttatjuk benne a belemorzsolt élesztőt.
  2. A lisztből a sóval, egy tojással, 50 g tejföllel, a zsírral és a felfuttatott élesztővel rugalmas tésztát gyúrunk, majd lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  3. Újra átgyúrjuk a tésztát, négy egyenlő részre osztjuk, és hagyjuk pár percet pihenni.
  4. Közben 250 g tejfölt összekeverünk egy tojássárgájával, a kolbászt vékony karikákra, a szalonnát apró kockákra, a lilahagymát vékony szeletekre vágjuk.
  5. Az előkészített tésztaadagokat kézzel kerekre nyújtjuk és kiolajozott tepsibe vagy sütőpapírra fektetjük.
  6. Gazdagon átkenjük a tojássárgájával kikevert tejföllel, megszórjuk szalonnakockákkal, díszítjük kolbászkarikákkal és lilahagymaszeletekkel.
  7. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük őket.

 

Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó

Fotó: Pomaránski Luca

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4518419183

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása