A Csallóköz Európa legnagyobb folyamközi szigete, melyet az itt élők a Kukkónia mellett Aranykertnek vagy Tündérkertnek is hívnak. Természeti kincseik mellett nagyon büszkék gasztronómiájukra, melynek alapját a helyben termett, kiváló minőségű alapanyagok biztosítják.
A Csallóköz tekinthető Szlovákia gasztronómiai központjának is, hiszen itt található az ország két legjobb étterme, a dunaszerdahelyi Villa Rosa étterem, mely évről évre elnyeri az ország legjobb tematikus éttermének járó díjat és az ötcsillagos Chateau Amade étterme, mely a Gurman Award értékelése alapján a legjobb étterem Szlovákiában (a szálloda jelenleg, 2023 őszén felújítás alatt áll). Mindkét hely birtokolja az Arany Villa díjat is, melyet csak a legjobb szlovákiai éttermek kapnak meg.
Csallóközi, bősi születésű az ország legnépszerűbb séfje, Bindics Imre is, aki a Villa Rosa mellett az Amade Chateau és a Kukkonia Farmhouse konyhájáért is felel – személyében valóban megtestesíti Kukkónia gasztronómiájának eszenciáját: a tiszta forrásból származó, minőségi alapanyagok és a gondoskodó szív és lélek fúzióját.
A Szigetköz - Csallóköz Gasztrotérkép kiadványban 2 receptet készített el saját kezűleg, további 5 pedig az ő receptúrái alapján készült, melyeket én főztem meg - ez az egyik:
Előkészítés: 10 perc
Elkészítési idő: 90 perc
Nehézségi fok: 4
Hozzávalók (4 adag):
400 g fehér liszt
300 g tejföl
150 g füstölt szalonna
150 g füstölt kolbász
1 nagy lilahagyma
2 dl tej
2 tojás
25 g élesztő
1 evőkanál zsír
1 kávéskanál só
1 kávéskanál cukor
Elkészítés:
- A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot és felfuttatjuk benne a belemorzsolt élesztőt.
- A lisztből a sóval, egy tojással, 50 g tejföllel, a zsírral és a felfuttatott élesztővel rugalmas tésztát gyúrunk, majd lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
- Újra átgyúrjuk a tésztát, négy egyenlő részre osztjuk, és hagyjuk pár percet pihenni.
- Közben 250 g tejfölt összekeverünk egy tojássárgájával, a kolbászt vékony karikákra, a szalonnát apró kockákra, a lilahagymát vékony szeletekre vágjuk.
- Az előkészített tésztaadagokat kézzel kerekre nyújtjuk és kiolajozott tepsibe vagy sütőpapírra fektetjük.
- Gazdagon átkenjük a tojássárgájával kikevert tejföllel, megszórjuk szalonnakockákkal, díszítjük kolbászkarikákkal és lilahagymaszeletekkel.
- 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük őket.
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Pomaránski Luca