A Két Cica Konyhája

Csallóközi őzgulyás

2024.8.31. 09:12
Csallóközi őzgulyás

9z5a6931.jpg

Készült Bindics Imre „Őzgulyás, ahogy én készítem” című receptje nyomán

 A Szigetköz - Csallóköz Gasztrotérkép kiadványban 2 receptet készített el saját kezűleg, további 5 pedig az ő receptúrái alapján készült, melyeket én főztem meg - ez az egyik. A hagyma mennyisége meglehetősen szokatlan, de nem elírás - ennyi kell bele és őszintén szólva nagyon jót tesz neki...

Előkészítés: 20 perc

Elkészítési idő: 60 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (6 adag):

1 kg őzcomb

500 g hagyma

2 db zöldpaprika

1 db paradicsom

1,5 evőkanál édes pirospaprika

2 evőkanál mangalica zsír

1 l száraz vörösbor

Fűszerek: őrölt fekete bors, köménymag, majoránna, vad fűszerkeverék

1 teáskanál só

Elkészítés:

  1. AZ őzcombot lehártyázzuk, (ha szükséges, kicsontozzuk) és nagy, 5-6 cm-es kockákra vágjuk.
  2. A zsírt felforrósítjuk, beleszórjuk az apróra vágott hagymát és sötétbarnára pirítjuk.
  3. Hozzáadjuk a köménymagot és mikor a kömény pattogni kezd, beletesszük az őzhúst. Átkeverjük és hagyjuk, hogy a hús levet engedjen.
  4. Ezután beleszórjuk a pirospaprikát, felengedjük a vörösborral, megsózzuk és puhára pároljuk (az elfőtt levet egy kis vízzel pótoljuk).
  5. A főzés vége felé tesszük bele a felszeletelt paradicsomot és a zöldpaprikát.
  6. A főzés végén őrölt borssal, majoránnával és pici vadfűszerrel ízesítjük (a vadfűszer keverék összetétele általában: őrölt kakukkfű, borókabogyó, gyömbér, szegfűszeg, tárkony, fahéj, koriander, babérlevél).

 

Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó

Fotó: Pomaránski Luca

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr9618419177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása