Készült Bindics Imre „Őzgulyás, ahogy én készítem” című receptje nyomán
A Szigetköz - Csallóköz Gasztrotérkép kiadványban 2 receptet készített el saját kezűleg, további 5 pedig az ő receptúrái alapján készült, melyeket én főztem meg - ez az egyik. A hagyma mennyisége meglehetősen szokatlan, de nem elírás - ennyi kell bele és őszintén szólva nagyon jót tesz neki...
Előkészítés: 20 perc
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (6 adag):
1 kg őzcomb
500 g hagyma
2 db zöldpaprika
1 db paradicsom
1,5 evőkanál édes pirospaprika
2 evőkanál mangalica zsír
1 l száraz vörösbor
Fűszerek: őrölt fekete bors, köménymag, majoránna, vad fűszerkeverék
1 teáskanál só
Elkészítés:
- AZ őzcombot lehártyázzuk, (ha szükséges, kicsontozzuk) és nagy, 5-6 cm-es kockákra vágjuk.
- A zsírt felforrósítjuk, beleszórjuk az apróra vágott hagymát és sötétbarnára pirítjuk.
- Hozzáadjuk a köménymagot és mikor a kömény pattogni kezd, beletesszük az őzhúst. Átkeverjük és hagyjuk, hogy a hús levet engedjen.
- Ezután beleszórjuk a pirospaprikát, felengedjük a vörösborral, megsózzuk és puhára pároljuk (az elfőtt levet egy kis vízzel pótoljuk).
- A főzés vége felé tesszük bele a felszeletelt paradicsomot és a zöldpaprikát.
- A főzés végén őrölt borssal, majoránnával és pici vadfűszerrel ízesítjük (a vadfűszer keverék összetétele általában: őrölt kakukkfű, borókabogyó, gyömbér, szegfűszeg, tárkony, fahéj, koriander, babérlevél).
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Pomaránski Luca