Az elmúlt hétvégén orosz főzőkurzusra szerettem volna menni, de sajnos nem sikerült, így most itthon próbálkoztam egy orosz levessel. Klasszikus scsínek nem akartam nekiállni – nagyböjt alatt nem akarok marhaszeggyel bajlódni, de így is egy finom, és főleg idényjellegű leves született. Mert ne feledjük: hiába tavaszodunk ki lélekben, ha a medvehagymán kívül semmi nem terem meg a környezetünkben. A piac képe persze mást mutat, de jobb nem belegondolni, hogy került ide a márciusi eper…
Hozzávalók:
- 2 ek. olaj
- 3 nagy fej vöröshagyma, felaprítva
- 2 fehérrépa felkarikázva
- 2 nagy burgonya kockákra vágva
- 1 kis fej felszeletelt lilakáposzta
- ½ fej felszeletelt fehér káposzta
- 1,5 l. víz (vagy csirke-, esetleg zöldségalaplé)
- 4 babérlevél
- 2 alma meghámozva, gerezdekre vágva
- 1 cs. friss kapor
- 1 tejföl
- só, bors (én egészet használtam, 6-7 szemet)
Az olajban megpároljuk a hagymát, majd hozzáadva a fehérrépát és a krumplit, pirítsuk 5 percig. Akkor tegyük bele a kétféle káposztát, és öntsük fel vízzel. Tegyük bele a sót, a babérlevelet és az egész borsot, és együtt forraljuk fel, majd lassú tűzön főzzük kb. fél óráig, míg a káposzta megpuhul. Akkor adjuk hozzá az almát, és főzzük együtt néhány percig. A kaprot és a tejfölt a tűzről levéve keverjük hozzá, és lefedve hagyjuk állni legalább fél óráig fogyasztás előtt. (Az oroszok a klasszikus káposztalevest általában másnap eszik meg – de ez egy „light” változat, hús nélkül.)