A múlt pénteki tökfőzelék sikerén felbuzdulva ezentúl bátran fogom publikálni a házikosztot, amit eddig méltatlanul elhanyagoltam: főztem természetesen, csak azt hittem, ez nem tart számot komolyabb érdeklődésre. Szerencsére tévedtem, és örömömben létre is hoztam egy önálló linket a blogon „A mama főztje” címmel, kifejezetten az „újragondolatlan” házi recepteknek.
A mai fejezet a krumplifőzelék - nem múlhat el az újkrumpliszezon nélküle. Imádom, hogy szép karikákra tudom vágni, idei fokhagymát tehetek bele, amit még nem lehet gerezdekre szedni, és friss, zöld majorannával tálalhatom - és nem utolsó sorban fokhagymás sült tarjával. Nem tudom, ki hogy van vele, én minél melegebb van, annál jobban kívánom a zsíros ételeket. A ropogós fehér kenyeret lefelejtettem a képről, de az elfogyasztását nem tudnám elképzelni nélküle. Jó étvágyat!
Hozzávalók:
- 1 kg karikára vágott, tisztított újkrumpli
- 1 kisebb fej friss fokhagyma
- 1 fej friss főzőhagyma
- 1 babérlevél
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 2 dl zsíros tejföl
- 2 evőkanál kukoricaliszt
- só, víz
- 3 evőkanál apróra vágott, friss majoranna
A tarjához:
- 6 szelet csontos sertéstarja
- 6 gerezd fokhagyma
- só, őrölt bors, őrölt kömény
A hússzeletek mindkét oldalát besózom, befűszerezem, majd egy tepsibe fektetve megkenem a zúzott fokhagymával. Nagyon kevés vizet teszek alá, és 200 fokos sütőben puhára sütöm.
A krumplit egy lábosban felteszem főni annyi vízzel, hogy ellepje, nem megfeledkezve a sóról és a babérlevélről! A hagymákat gerezdekre vágva egy teatojásban szoktam mellétenni a vízbe – így könnyebb kihalászni, mikor a habarásnál szükségem lesz rájuk. Ha krumpli megpuhult (vigyázat, nem akkor, mikor már szétesett), az egyharmadát főzővízzel együtt átkanalazom a turmixgépbe, beleteszem a főtt hagymákat, a tejfölt, a pirospaprikát és a lisztet, majd simára turmixolom. Ezzel sűrítem be a főzeléket: a visszaöntés után együtt felforralom. A tűzről levéve belekeverek 2 evőkanál friss majorannát, és lefedve tíz percig állni hagyom. Tálaláskor megszórom még egy kis friss majorannával, és a tarjával együtt kerül az asztalra.