A Két Cica Konyhája

Rizottó balatoni keszeggel

2011.7.22. 07:30
Rizottó balatoni keszeggel

 

Ez a rizottó általában lazaccal készül, de mostanában megpróbálok figyelni arra, hogy lehetőség szerint magyar halat vásároljak. Nagy segítségemre van a Fény utcai piacon a halbolt nagyon kedves tulajdonosnője, aki készséggel egészíti ki ezzel kapcsolatos, meglehetősen hiányos ismereteimet. A most használt balatoni keszegről megtudtam például, hogy túlnyomórészt ősszel halásszák, így nem kell csodálkozni azon, ha nyáron a mélyhűtőből kerül elő. Kicsit izgultam, milyen lesz belőle a rizottó: teljesen más, mint a szokásos módon, de finom.

 
Hozzávalók (4 adag):
 
- 500 g halfilé
- 1 kávéskanál só
- 1 kávéskanál citromlé
- 7 dl hal- vagy zöldségalaplé
- 5 dkg vaj
- 1 salottahagyma, finomra aprítva
- 1 gerezd fokhagyma, finomra aprítva
- 300 g Arborio kerekszemű rizottórizs
- 1 dl száraz fehérbor
- só, fehérbors
- 2 evőkanál tárkony, finomra aprítva
- 3 kisebb uborka meghámozva, felkarikázva
 
 
Egy lábasban felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a finomra aprított hagymát és fokhagymát. Alacsony hőfokon üvegesre pirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rizst, átforgatjuk, hogy a zsiradék egyenletesen bevonja. Felöntjük a fehérborral, és erős lángon hagyjuk az egészet elpárologni.
Az alaplét folyamatosan forrón tartjuk, és fokozatosan, merőkanalanként elkezdjük a rizshez adagolni. Mindig csak annyit adunk hozzá, hogy azt a rizs - állandó keverés mellett - felvegye. A főzési idő felénél (kb. 10 perc) tesszük bele a kockákra vágott halat. Sózzuk, hozzáadjuk a fehérborsot. A folyamat összesen 15-20 percig tart.
Amikor a rizs megpuhult (de még al dente állagú), lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk az uborkát, a citromlét, végül a vaj másik felét. A tárkonyt finomra aprítjuk, és a rizottóba keverjük. Egy kicsit teszünk félre a tálaláshoz, amivel a tányérra kiszedett adagokat meghintjük.
 

9 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr343080995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Admin321 (törölt) 2011.07.22. 13:38:25

mmmmmmmmmmmm :)

Micir 2011.07.22. 15:05:37

Most a cicas villa tetszik! :)
Hol lehet ilyet venni?

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2011.07.22. 19:21:24

Én pedig ilyen tányért szeretnék. Kérném szépen a márkáját és a fellelhetőségét! (A rizottót kipróbálom, de nálunk lazac inkább kapható, mint keszeg.)

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.07.22. 19:48:01

ha egyszerre rakod bele hagymát a fokhagymval, az utóbbi fix, hogy megég. címlap?

Bakter bakter 2011.07.22. 19:59:30

Ezt inkább halas rizspiláfnak nevezném, rizottónak semmi esetre sem.

HATTYU 2011.07.22. 20:13:26

@borzash: takarékláng, kevergetés :-) - nem ég meg, ha nem égetik...

HATTYU 2011.07.22. 20:15:04

@Micir: a FB oldalunkon találsz egy linket a webshopról, ahonnan származik

HATTYU 2011.07.22. 20:16:40

@Mitzi von Küche: Mateus / Arioso - a FB-on megtalálod őket, Budapesten, a Király utcában van a boltjuk, ahol remek kávézó is üzemel :-)
süti beállítások módosítása