Mákos, kókuszos és diós süti.
A múlt szombati Két Cica születésnapon, mikor előzetes bejelentkezés után minden olvasó látogatást tehetett nálam, igyekeztem eleget tenni diétázó ismerőseim igényeinek is (a legutóbbi alkalommal minden sütiben volt liszt és cukor…). Végül is szoktam én liszt nélkül sütni, csak nem túl gyakran, mivel az így készült sütemények külleme, állaga nem egészen olyan, mint amit elvárok magamtól. Most három változatot készítettem, a fentiek miatt komoly kompromisszumokra kényszerülve. Azt hiszem, nem felelnek meg maximálisan az elvárásoknak, minden esetre tovább mutatnak a hagyományos liszt-cukor összeállításnál.
Az abszolút győztes a tényleg cukor és lisztmentes mákos-mandulás süti lett, de a kókuszos kocka és a diós-barackos is nyomtalanul eltűnt a kínáló tálról. Mivel többeknek tartozom a recepttel, most egy posztban teszem közzé őket. A fotók sajnos rossz fényviszonyok között készültek őrült kapkodva, mert aztán szorgos kezek kapkodták el a „modelleket” a kamerám elől.
A tepsi mérete mindhárom esetben 35x30 centi volt, és a bögrés megoldást választottam.
Mandulás-mákos süti
Hozzávalók:
- 1 bögre mandulaliszt (finomra őrölt mandula)
- 1 bögre darált mák
- 1 bögre szeletelt mandula
- 1 bögre nyírfacukor
- 6 tojás, szétválasztva
- 12 evőkanál olaj
- 10 evőkanál tej
- 5 evőkanál limoncello
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag sütőpor
A tojások fehérjét kemény habbá verjük, majd a többi hozzávalót alaposan összekeverjük. A végén hozzáadjuk a felvert tojáshabot, és sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és sütés előtt 10 percre félretesszük. Ez alatt a mandulaszeletek leülepednek az aljára, a mák középre rétegződik, a tojáshab pedig feljön a tetejére – ettől lesz finom, ropogós, habcsókszerű a sütés után. 220 fokra előmelegített sütőben sütjük 2-3 percig, majd levesszük a hőmérsékletet 180 fokra, és kb. 25 perc alatt átsütjük. Kicsit ragacsos lesz a végeredmény, de nagyon finom!
Csokis-kókuszos kocka
- 2 bögre kókuszreszelék
- ½ bögre kókusztejpor
- ½ bögre jó minőségű kakaópor
- 1 bögre barna cukor
- 6 tojás
- 12 evőkanál olaj
- 15 evőkanál tej
- 1 csomag sütőpor
- 100 g csokoládé + 2 evőkanál olaj
A hozzávalókat egy tálban simára keverjük, és a sütőpapírral kibélelt tepsibe töltjük. A mákos sütihez hasonló módon sütjük meg. Ha kihűlt, a felolvasztott csokoládéval vonjuk be a tetejét.
Diós-barackos süti
(nincs fotó, sajnos)
- 1,5 bögre őrölt búzacsíra
- 1,5 bögre darált dió
- ½ bögre barna cukor
- ½ bögre sárgabarack lekvár
- 1 narancs reszelt héja
- 6 tojás
- 12 evőkanál olaj
- 15 evőkanál tej
- 1 csomag sütőpor
- baracklekvár a megkenéshez
Az összetevőket kikeverjük, tepsibe öntjük és megsütjük (mint fent). Ha kihűlt, félbevágjuk (óvatosan, mert nagyon törik) és megkenjük darabos, házi sárgabarackdzsemmel.