Mivel idén étteremben költöttük el a Márton-napi szerencsehozó menüt, úgy döntöttem, ráveszem magam a ludaskása elkészítésére - hogy itthon is legyen egy kis "libaság". Mint a képeken látható, alaposan rákészültem: szép zöldséget vettem, és jó nagy adag libaaprólékot. A kása két verzióban: rizottórizsből és kölesből készült - a hagyományos, hosszúszemű rizst tartalmazó változatot hanyagoltam, mert túl száraznak találom. A libalevesről annyit, hogy a húsleves-rajongóknak általában csalódást okoz, mindenek előtt a színe miatt: a liba zsírja fehér, a húsa barna, így a belőle készült leves is fehéres-szürkés árnyalatú. Ezért szokták tejföllel behabarni, bár egy nagyobb adag sáfrány is segít a problémán - és valószínűleg a ludaskását sem véletlenül találták ki.
Elkészítés: 120 perc
Nehézség: 3
Hozzávalók (8 adag):
800 g libaaprólék
400 g sárgarépa
300 g petrezselyemgyökér
100 g zeller
150 g karalábé
150 g kelkáposzta
2 fej hagyma (300g)
50 g libazsír
250 g kerekszemű rizottó rizs
1 csokor petrezselyem
2 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
8 szem fekete bors
1 ek só
Elkészítés:
- A libaaprólékot megmossuk, és egy nagy fazékban, hideg vízben feltesszük főzni a borssal és a babérlevéllel.
- Mikor felforr, leszedjük a habját és takarékra tesszük a lángot. Beletesszük az egész hagymát és a fokhagymát is, majd megsózzuk.
- Így főzzük kb. 30 percig, míg a hús félig megpuhul, akkor beletesszük a gyökérzöldségeket: a répát, a petrezselyemgyökeret, a karalábét és a zellert.
- 15 perc múlva hozzáadjuk a felszeletelt kelkáposztát, a zeller levelet és a petrezselyemzöldet is.
- Ha elkészült, kiszedjük a húst és leszűrjük a levest. A húst lefejtjük a csontokról, a bőrt kidobjuk, a szívet, zúzát apróra vágjuk. A gyökérzöldségeket feldaraboljuk.
- Egy lábosban felolvasztjuk a zsírt, és megpirítjuk rajta a rizst. A húslevest merőkanalanként adjuk hozzá, mindig annyit, amennyit felvesz. Így kb. 18 perc alatt rizottót főzünk.
- Végül hozzákeverjük a húst és a zöldségeket. Frissen tálaljuk.
TiPP: Érdemes dupla adag levest főzni, így a ludaskása mellett kiváló libaleves is kerülhet az asztalra. Fogyasztás előtt habarjuk be egy kevés tejföllel – az ínyencek főzhetnek bele birsalmagerezdeket, és ízesíthetik egy kevés tárkonnyal is.
A fotókat én készítettem egy Canon M50-es géppel.