A Két Cica Konyhája

Libaleves és ludaskása

Libaleves és ludaskása

 
img_9684_2.JPGMivel idén étteremben költöttük el a Márton-napi szerencsehozó menüt, úgy döntöttem, ráveszem magam a ludaskása elkészítésére - hogy itthon is legyen egy kis "libaság". Mint a képeken látható, alaposan rákészültem: szép zöldséget vettem, és jó nagy adag libaaprólékot. A kása két verzióban: rizottórizsből és kölesből készült - a hagyományos, hosszúszemű rizst tartalmazó változatot hanyagoltam, mert túl száraznak találom. A libalevesről annyit, hogy a húsleves-rajongóknak általában csalódást okoz, mindenek előtt a színe miatt: a liba zsírja fehér, a húsa barna, így a belőle készült leves is fehéres-szürkés árnyalatú. Ezért szokták tejföllel behabarni, bár egy nagyobb adag sáfrány is segít a problémán - és valószínűleg a ludaskását sem véletlenül találták ki.

Elkészítés: 120 perc

Nehézség: 3

Hozzávalók (8 adag):

800 g libaaprólék

400 g sárgarépa

300 g petrezselyemgyökér

100 g zeller

150 g karalábé

150 g kelkáposzta

2 fej hagyma (300g)

50 g libazsír

250 g kerekszemű rizottó rizs

1 csokor petrezselyem

2 gerezd fokhagyma

1 babérlevél

8 szem fekete bors

1 ek só

Elkészítés:

  1. A libaaprólékot megmossuk, és egy nagy fazékban, hideg vízben feltesszük főzni a borssal és a babérlevéllel.
  2. Mikor felforr, leszedjük a habját és takarékra tesszük a lángot. Beletesszük az egész hagymát és a fokhagymát is, majd megsózzuk.
  3. Így főzzük kb. 30 percig, míg a hús félig megpuhul, akkor beletesszük a gyökérzöldségeket: a répát, a petrezselyemgyökeret, a karalábét és a zellert.
  4. 15 perc múlva hozzáadjuk a felszeletelt kelkáposztát, a zeller levelet és a petrezselyemzöldet is.
  5. Ha elkészült, kiszedjük a húst és leszűrjük a levest. A húst lefejtjük a csontokról, a bőrt kidobjuk, a szívet, zúzát apróra vágjuk. A gyökérzöldségeket feldaraboljuk.
  6. Egy lábosban felolvasztjuk a zsírt, és megpirítjuk rajta a rizst. A húslevest merőkanalanként adjuk hozzá, mindig annyit, amennyit felvesz. Így kb. 18 perc alatt rizottót főzünk.
  7. Végül hozzákeverjük a húst és a zöldségeket. Frissen tálaljuk.

TiPP: Érdemes dupla adag levest főzni, így a ludaskása mellett kiváló libaleves is kerülhet az asztalra. Fogyasztás előtt habarjuk be egy kevés tejföllel – az ínyencek főzhetnek bele birsalmagerezdeket, és ízesíthetik egy kevés tárkonnyal is.

A fotókat én készítettem egy Canon M50-es géppel.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr7414362651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása