Ez a torta először Luca-napra készült el egy barátnős összejövetelre, amit karácsonyra a húgom "visszatapsolt" - azt hiszem, a jövőben a téli ünnepeink szerves részét képezi majd. A torták nagy részével ellentétben ezt előre el lehet készíteni, mert a nagy mennyiségű céklapüré miatt nem szárad ki. Sajnos a különféle alkalmakra készült ételeket csak sebtében tudom lefotózni, ezért például nem látszik jól, milyen lett belül, de higgyétek el, aki megkóstolja, nem fogja elfelejteni.
Hozzávalók (12 szelet):
350 g pürésített, főtt cékla
200 g cukor
150 g liszt
150 g vaj
150 g olvasztott étcsoki
50 g cukrozatlan kakaópor
4 tojás
2 tk sütőpor
1 kk só
1kk forralt bor fűszerkeverék
5 ek forralt bor
1 tk reszelt narancshéj
A tetejére:
150 g étcsoki
25 g vaj
5 ek forralt bor
1/2 kk forralt bor fűszerkeverék
2 ek gránátalma mag
Elkészítés:
1. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd folyamatos keverés közben hozzáadjuk a forralt bort és a fűszereket.
2. A lisztet elegyítjük a kakaóporral és a sütőporral, és kanalanként a tojásos masszához adjuk.
3. Végül beletesszük a vajjal összeolvasztott csokit és a pürésített céklát is, és simára keverjük a tésztát.
4. Kivajazott, liszttel kiszórt sütőformába kanalazzuk, és 160 fokra előmelegített sütőben 70 perc alatt megsütjük - a sütési idő második felében fedjük le sütőpapírral, hogy ne égjen meg a teteje. Rácson kihűtjük a tésztát.
5. Közben elkészítjük a csokoládé bevonatot: a hozzávalókat vízgőz fölött összeolvasztjuk, és szoba hőmérsékletűre hűtjük, majd a torta tetejére kenjük - én hagytam oldalt lecsorogni. A tetejét díszítsük gránátalma maggal.
A fotókat én készítettem egy CanonM50-es géppel.