A Két Cica Konyhája

Húsvéti sonkaszuflé

2013.3.30. 07:30
Húsvéti sonkaszuflé

YI5M9008.jpg 

 

 

A keddi főzőklub egyik slágere volt a sonkaszuflé, és elkészítése hatalmas sikerélményt jelentett a résztvevőknek: mindenkié sikerült (a képen sajnos már összeestek, nem sikerült időben lefényképezni), és finomabbnál finomabbak lettek (én többet végigkóstoltam). Hozzá „salátafészket” ettünk: a két évvel ezelőtti receptet kiegészítettem fürjtojással és a bébirépával, így aztán a rendhagyó caprese saláta minden szempontból húsvéti jelmezben került az asztalra. Így az is teljesítheti a sonka-tojás rituálét, aki nem rajong érte, vagy esetleg böjtölt, és fél a hasfájástól.

 

 YI5M8745.jpg

 

Hozzávalók:

 

 


50 g vaj + egy kevés a sütőformák kenéséhez
50 g finomliszt
5 tojás
1 kávéskanál ecet
250 ml tej
só, bors, őrölt szerecsendió
100 g sajt

100 g vékony csíkokra vágott pármai sonka

 

 


A sajtot lereszeljük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük. A szufléformákat vajjal kikenjük. A vajat felhevítjük, beletesszük a lisztet, és kevergetve világos besamelalapot készítünk. Fokozatosan felöntjük hideg tejjel és főzzük egy kicsit, amíg besűrűsödik. Sót, borsot, őrölt szerecsendiót teszünk bele. Lehúzzuk a tűzről, és hagyjuk egy kicsit hűlni kb. 70-80 fokra (mikor már nem égeti az ujjunk hegyét, ha megérintjük).


A tojásokat szétválasztjuk, és a már kissé lehűlt besamelt fokozatos keverés mellett a sárgájákhoz öntjük. A sajtot és a sonkát is belekeverjük.


A tojások fehérjéből habot verünk, a vége felé kávéskanál ecetet adunk hozzá, és azzal tovább, nagyon keménnyé verjük a habot. Azonnal a sajtos alaphoz vegyítjük, kanállal óvatosan összeforgatjuk, a formákba adagolva, kb. 3/4-ig töltve őket, az előmelegített sütőbe rakjuk. Kb. 40 perc alatt készül el.

Fontos tipp: hogy a sütő megfelelő páratartalmát biztosítsunk, sütés közben tegyünk az aljába egy tepsi vizet!

 

 

 YI5M9002.jpg

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr175183297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása