A székelykáposzta után egy másik klasszikus: vargabéles. Eredetileg csak egy kis forró, hígított baracklekvárt terveztem hozzá, a balzsamecet azért került bele, mert egy kicsit édesnek találtam, a pálinka pedig a kezem ügyébe került, és jó ötletnek tűnt. Mindenesetre így együtt tökéletes lezárása volt a hétvégének.
Hozzávalók:
25 dkg túró
1 pohár tejföl
reszelt citromhéj
5 ek. porcukor
1 tojás sárgája
1 kk. vaníliaszirup
1 csomag cérnametélt (én Gyermelyit
használok, az a legvékonyabb)
6 réteslap
3 ek. olaj
1 csipet só a tészta főzővizébe
Az öntethez:
200 g sárgabaracklekvár
5 ek. víz
3 ek. balzsamecet
3 cl. barackpálinka
A sárgabarack lekvárt felhígítjuk a vízzel, és felforraljuk. Hozzáadjuk a balzsamecetet és a pálinkát, majd forrón, a vargabélesre öntve tálaljuk.