A Két Cica Konyhája

Minden szentnek a maga töklámpása

2010.11.01. 07:30
Minden szentnek a maga töklámpása

De hogy is lett a halottak napjából nemzeti tökvájó mozgalom?! 

 
Semmi jónak elrontója nem vagyok, de hogy a temetőben is felbukkanjanak a töklámpások, túlzásnak tartom. Mint ahogy azt is, hogy ijedt három éveseket Halloween bulira vigyenek, és sötétben, vámpírnak maszkírozott alakokkal ijesztgettessék őket a saját szüleik - a tévéhíradó pedig beszámoljon erről. Ráadásul a Hírszerzőn is "hír", hogy elfogyott a tök a zöldségeseknél. Visszasírom a boldog békeidőket, mikor a Halloween még egy horrorfilm volt a szótárunkban, együtt féltünk Jamie Lee Curtissel és 1978-ban  bizony még felszisszentünk, mikor valakit késsel az ajtóra szegeztek.
 
No de félre a nosztalgiával, legyen meg mindenkinek a maga töklámpása, de nálam tök csak a konyhába kerülhet! Be is szereztem egyet (szigorúan parázstököt, mert sokkal finomabb a hagyományos sütőtöknél), és olyan levest főztem belőle, hogy még éjjel is fel kellett kelni miatta, és megenni a maradékot.
 
 
 
 
 
 Bársonyos, gyömbéres sütőtökleves
 
 
Hozzávalók:
 
1 kg parázstök
2 dl tejszín és tejszínhab a tálaláshoz
2 ek. finomliszt
Friss gyömbér
1 hagyma
őrölt fehér bors
5 dkg vaj
 
A tököt feldaraboljuk, és aranyszínűre sütjük. Lehántjuk a héját, és a belsejét a vajon lepirítjuk, majd felengedjük vízzel, beletesszük a hagymát és főzzük. Közben megsózzuk, borsozzuk, és belereszelünk kb. 8 cm-es darab friss gyömbért. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, és behabarjuk vele a levest. Kiforraljuk, majd kidobjuk belőle a megfőtt hagymát, és simára turmixoljuk. Tálaláskor alákeverünk egy kevés tejszínhabot, amitől még bársonyosabbá válik. Én egy kevés pirított tökmagot is teszek rá.
 
 
1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr982412843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tattila 2011.11.13. 19:22:48

Nemrég sütöttem tököt, többször is és többfélét, de nem figyeltem fel rá, hogy sütés közben jelentősen változtatná a színét. Emiatt a sütési idő segíthetne (valahol 0.5-4 óra intervallumban).
Melyik tök a parázstök? Ismerek sütőtökből kanadai/orange -t, nagydobosit, kiszomborit, Hokkaido-t. Internet sem egységes, van ahol a parázstököt a sütőtök szinonimájaként említi (pl. gasztroabc.hu/lexikon/alapanyagok/zoldseg/2+s%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k/).
Egy másik helyen a gesztenyeízt kapcsolják hozzá, ami a nagydobosira szokott utalni.
süti beállítások módosítása