De hogy is lett a halottak napjából nemzeti tökvájó mozgalom?!
Semmi jónak elrontója nem vagyok, de hogy a temetőben is felbukkanjanak a töklámpások, túlzásnak tartom. Mint ahogy azt is, hogy ijedt három éveseket Halloween bulira vigyenek, és sötétben, vámpírnak maszkírozott alakokkal ijesztgettessék őket a saját szüleik - a tévéhíradó pedig beszámoljon erről. Ráadásul a Hírszerzőn is "hír", hogy elfogyott a tök a zöldségeseknél. Visszasírom a boldog békeidőket, mikor a Halloween még egy horrorfilm volt a szótárunkban, együtt féltünk Jamie Lee Curtissel és 1978-ban bizony még felszisszentünk, mikor valakit késsel az ajtóra szegeztek.
No de félre a nosztalgiával, legyen meg mindenkinek a maga töklámpása, de nálam tök csak a konyhába kerülhet! Be is szereztem egyet (szigorúan parázstököt, mert sokkal finomabb a hagyományos sütőtöknél), és olyan levest főztem belőle, hogy még éjjel is fel kellett kelni miatta, és megenni a maradékot.
Bársonyos, gyömbéres sütőtökleves
Hozzávalók:
1 kg parázstök
2 dl tejszín és tejszínhab a tálaláshoz
2 ek. finomliszt
Friss gyömbér
1 hagyma
őrölt fehér bors
5 dkg vaj
A tököt feldaraboljuk, és aranyszínűre sütjük. Lehántjuk a héját, és a belsejét a vajon lepirítjuk, majd felengedjük vízzel, beletesszük a hagymát és főzzük. Közben megsózzuk, borsozzuk, és belereszelünk kb. 8 cm-es darab friss gyömbért. A lisztet a tejszínnel simára keverjük, és behabarjuk vele a levest. Kiforraljuk, majd kidobjuk belőle a megfőtt hagymát, és simára turmixoljuk. Tálaláskor alákeverünk egy kevés tejszínhabot, amitől még bársonyosabbá válik. Én egy kevés pirított tökmagot is teszek rá.