Fekete rókagombával pácolt szürkemarha comb illatos, szegfűszeges kenyérmártással és sült zöldségekkel
Elmúlt a mindenszentek, jöjjön hát a tél – vagy bármi, aminek jönnie kell. Nem sírok tovább a nyár után, mostantól arra vágyom, amit megkaphatok: a télre. Már szinte karácsonyi hangulatba ringattam magam – ami korai ugyan – de legalább elkészült ez az angol kenyérmártás, ami ránézésre ugyanolyan jellegtelen és keveset ígérő, mint bármely más, a brit szigetekről származó táplálék, de az illata úgy betölti konyhát, hogy az ember legszívesebben nekiugrana a mézeskalács és a karácsonyi tojáslikőr gyártásának.
A fekete rókagombát nemrég fedeztem fel: olyan erős, aromás, mint egy fűszer – ekként is került felhasználásra. A marhasült és a mártás igazi ízbomba, karakteresebb köretet nem bír el, kifejezetten szükség van hozzá a sült zöldségek természetes, friss ízére: a són kívül nem is került rájuk más.
Kifejezetten ajánlom ezt a menüt hozzám hasonló, szentimentális hangulatembereknek: valóban terápiás hatású - aki ezt megeszi, hóesésre, csengettyűkre és karácsonyra vágyik. Talán még egy fahéjas szilvapudingra – de azt hét végéig nem érek rá megcsinálni.
Hozzávalók:
A húshoz:
6 szelet szürkemarha comb
1 marék fekete rókagomba
½ dl olívaolaj
só, bors
A gombát apró darabokra vágjuk, és bekenjük vele a sózott, borsozott hússzeleteket. Én kettesével egymásra pakoltam őket, becsomagoltam egy alufóliába, és eltettem őket aludni a hűtőbe. A kis csomagot aztán tepsibe helyeztem, és egy órát így sütöttem 220 fokon. Majd kibontva a fóliát egyesével elrendeztem őket, és kb. 30 perc alatt véglegesítettem a műveletet.
A zöldséghez:
3 sárgarépa
3 petrezselyem gyökér
3 fej hagyma
A megtisztított, darabokra vágott zöldséget leheletnyi olajon sütőtálba rendezzük, és megsózva, fólia alatt 30 percig sütjük.
A kenyérmártáshoz:
1 fej hagyma
8 egész szegfűszeg
2 babérlevél
600 ml tej
½ zsúrkenyér
1 ek. vaj
1 dl tejszín
só, őrölt bors
A megtisztított hagymába szúrjuk bele a szegfűszegeket. A tejet a babérlevéllel és a hagymával forraljuk fel, majd lefedve hagyjuk 20 percig állni. A zsúrkenyeret felszeletelve pirítsuk meg a sütőben, majd – miután kivettük a tejből a hagymát és a babérlevelet – áztassuk be és turmixoljuk össze. Adjuk hozzá a vajat, a tejszínt, sózzuk, borsozzuk és tálaljuk!