A Két Cica Konyhája

Körtés-diós rétes csokival melírozott vaníliaöntettel

Körtés-diós rétes csokival melírozott vaníliaöntettel
Egyik nemzeti süteményünk, a rétes lehet a legidő- és munkaigényesebb, de a legegyszerűbb nassolnivaló is egyben. Most, hogy ezt a szót leírtam, rögtön meg is kérdőjeleződött bennem a helyessége: a rétesnek nagyobb tradíciója, presztízse van annál a kultúránkban, hogy „lenassolnivalózzuk” – papírvékonyra nyújtott, finoman rétegelt, feltekert változata kulináris örökségünk részének tekinthető.
Én ezúttal az egyszerűbb, üzembiztos utat választottam: a vasárnapi adag réteslapból készült, de a töltelékkel és az öntettel igyekeztem pótolni a tésztából kispórolt időt és energiát. A vaníliaöntet, benne leheletnyi körtepálnkával (és egy nagyobb mennyiséggel a pohárban) teljesen új értelmezést kapott.
 

 

 
Hozzávalók:
 
1 cs. réteslap (9 lap)
1 bögre darált dió (3 tekercshez)
Porcukor
6 érett körte
Olaj
Őrölt fahéj vagy kardamom
 
Egy tekercshez 3 lapot használtam: a réteslapokat egyenként megkenjük olajjal és egymásra fektetjük. Megszórjuk porcukorral kevert darált dióval, majd egyenletesen beborítjuk a hámozott, vékonyra szeletelt körtével, és feltekerjük – ezt a 9 lapból álló csomag esetén 3-szor ismételjük meg. A tetejét is átsimítjuk az olajos ecsettel, és forró sütőben szép pirosra sütjük.
 
Vaníliaöntet
 3 cl körtepálinka
½ l tej
2 tojássárgája
5 dkg cukor
1 ek.  kukoricaliszt
1 kk.vaníliaeszencia
1 ek. vaj
50 g étcsokoládé
 
 
A tojássárgáját 1 dl tejjel, a cukorral és a liszttel simára keverjük. A maradék tejet felforraljuk, és hozzáadjuk a kikevert tojássárgáját. Folytonosan keverve felfőzzük, de forralni nem szabad, mert a tojás összecsomósodik. A tűzről levéve hozzákeverjük a vaníliaeszenciát, a vajat, végül a pálinkát. A csokoládét forró vízfürdőbe állított edényben felolvasztjuk.
 
Tálaláskor a tányérra szedünk egy merőkanálnyi vaníliaöntetet, a közepébe teszünk egy mokkáskanálnyi olvasztott fekete csokoládét, és villával csillag alakban „melírozzuk” vele a szószt.
A közepébe helyezünk egy adag rétest, amit megszórunk ízlés szerint fahéjas vagy kardamommal elkevert porcukorral.
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr132447557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása