A Két Cica Konyhája

Mákosguba narancshéjjal és csurgatott mézzel

Mákosguba narancshéjjal és csurgatott mézzel

Mindig vannak új ötleteim a karácsonyi menüt illetően, de az alappilléreknek a helyükön kell maradniuk akkor is, ha egyedül kell megennem ez egészet - ami persze még nem fordult elő. Ilyen például a mákos guba, december 24-én ebédre. Amellett, hogy imádom, praktikus is: a kiflit előző este meg lehet sütni, a délelőtti utolsó nagy kapkodás után pillanatok alatt összeállítható, a sütőben elkészíti magát, és egy örömteli állomást jelent a karácsonyfatalp-faragás, faráncigálás (veszekedés), a felporszívózás és az ihletett karácsonyfadíszítés között. (Minden tiszteletem azoknak, akiknél jobban megy, nálunk ez a legjobb forgatókönyv: olyan is volt már, hogy akkor rohantunk fát venni őrült kapkodva.)

 

 

Bár, mint említetem, egyszerű étel, azért rengeteg buktatója van, és a Karácsony nem a konyhai bakik ideje, hanem a sziporkázásé. Alapfeltétel: a tökéletes gubakifli. Évek óta kísérleteztem vele, és hoztam is létre kielégítő megoldásokat, de a nagymamáméhoz hasonlót (melynek nincs meg a receptje - az ilyen "egyszerű" dolgokat nem írta bele a füzetébe) nem sikerült összehoznom - eddig. De Limara, akitől folyamatosan rengeteget tanulok a tészták természetéről, nemrégiben feltett a blogjára egy receptet, amit szívből alánlok mindenkinek: http://limarapeksege.blogspot.com/2010/11/gubakifli.html.

Ezek után némi esztétikai érzékkel, gondossággal ,és jó alapanyagokkal nekivághatunk az Év Mákos Gubája elkészítésének.

 

Hozzávalók:

3 db 25 cm hosszú gubakifli

15 dkg darált mák

5 dkg porcukor

3 dl tej

1 vaníliarúd

5 dkg kandírozott narancshéj

Méz

A kifliket kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, és egy sütőlapon enyhén megpirítjuk. Ezután tűzálló tálba rendezzük, és ráöntjük a vaníliával felforralt tejet. Kicsit várunk, hogy a kifli beszívja a tejet, majd meghintjük a porcukorral összekevert darált mákkal, és a 180 fokos sütőbe tesszük kb. 20 percre. Végül rászórjuk a kandírozott narancshéjat, és meglocsoljuk mézzel, mielőtt az asztalra kerül.

 


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr762516888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása