Mindig vannak új ötleteim a karácsonyi menüt illetően, de az alappilléreknek a helyükön kell maradniuk akkor is, ha egyedül kell megennem ez egészet - ami persze még nem fordult elő. Ilyen például a mákos guba, december 24-én ebédre. Amellett, hogy imádom, praktikus is: a kiflit előző este meg lehet sütni, a délelőtti utolsó nagy kapkodás után pillanatok alatt összeállítható, a sütőben elkészíti magát, és egy örömteli állomást jelent a karácsonyfatalp-faragás, faráncigálás (veszekedés), a felporszívózás és az ihletett karácsonyfadíszítés között. (Minden tiszteletem azoknak, akiknél jobban megy, nálunk ez a legjobb forgatókönyv: olyan is volt már, hogy akkor rohantunk fát venni őrült kapkodva.)
Bár, mint említetem, egyszerű étel, azért rengeteg buktatója van, és a Karácsony nem a konyhai bakik ideje, hanem a sziporkázásé. Alapfeltétel: a tökéletes gubakifli. Évek óta kísérleteztem vele, és hoztam is létre kielégítő megoldásokat, de a nagymamáméhoz hasonlót (melynek nincs meg a receptje - az ilyen "egyszerű" dolgokat nem írta bele a füzetébe) nem sikerült összehoznom - eddig. De Limara, akitől folyamatosan rengeteget tanulok a tészták természetéről, nemrégiben feltett a blogjára egy receptet, amit szívből alánlok mindenkinek: http://limarapeksege.blogspot.com/2010/11/gubakifli.html.
Ezek után némi esztétikai érzékkel, gondossággal ,és jó alapanyagokkal nekivághatunk az Év Mákos Gubája elkészítésének.
Hozzávalók:
3 db 25 cm hosszú gubakifli
15 dkg darált mák
5 dkg porcukor
3 dl tej
1 vaníliarúd
5 dkg kandírozott narancshéj
Méz
A kifliket kb. 1 cm-es karikákra vágjuk, és egy sütőlapon enyhén megpirítjuk. Ezután tűzálló tálba rendezzük, és ráöntjük a vaníliával felforralt tejet. Kicsit várunk, hogy a kifli beszívja a tejet, majd meghintjük a porcukorral összekevert darált mákkal, és a 180 fokos sütőbe tesszük kb. 20 percre. Végül rászórjuk a kandírozott narancshéjat, és meglocsoljuk mézzel, mielőtt az asztalra kerül.