A máklikőrgyártás szükségszerű mellékterméke a tojásfehérje. Nekivágtam hát a kókuszcsók készítésnek - hátha akad valaki, aki megeszi a kedvemért, így vízkereszt után - a kiszáradt habcsókoknál és szaloncukroknál mindenképpen vonzóbb lehetőség.
Csakhogy az első sütőlap megtöltése után meguntam a habpöttyözgetést, és a bekevert alapanyagot egy kivajazott tepsibe simítottam, és így tettem a sütőbe - próba/szerencse alapon. Fortuna nem hagyott cserben: enyhén roppanó felületű, belül puha, jól szeletelhető, tészta jellegű kókuszlap lett a végeredmény, melyet egy rumos csokikrémmel fejeztem be.
Kókuszlap:
4 tojásfehérje
200 g kókuszreszelék
200 g porcukor
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot és a kókuszreszeléket. Kivajazott tepsibe simítjuk, és 180 fokon kb. 15 perc alatt kiszárítjuk.
Csokoládékrém
4 dl tej
2 tojássárgája
5 dkg cukor
2 ek. liszt
2 ek. kakaópor
10 dkg fekete csokoládé
10 dkg vaj
3 cl. rum
A tojássárgákat a liszttel, a kakaóval, a cukorral és 1 dl tejjel simára keverjük. A többi tejet felforraljuk, majd folytonos keverés mellett a masszához adjuk. Újra tűzre tesszük, felolvasztjuk benne a csokoládét és végül a vajat. Nem szabad újra felforralni, mert a tojás összecsomósodik benne! A tűzről levéve beleöntjük a rumot.