Nem vagyok az ázsiai konyha elkötelezett híve, de a currynek nem tudok ellenállni. Itt az ételről beszélek, de magát a fűszert is nagyon szeretem. Ráadásul ez a tavasz-a-télben időjárás úgy kizökkentett meghitt téli egyensúlyomból, hogy kénytelen voltam meghökkenteni az ízlelőbimbóimat is egy jó csípős marha curryvel. Mint észlelhettétek, a héten egy nagyobb sörszállítmány landolt a konyhámban, így magától értetődő volt, hogy ezt is jó kis barna sörben főzzem meg. És elárulom, hogy soha másképp nem fogom csinálni, mert elmondhatatlanul jó lett.
Hozzávalók:
5 dkg vaj
2 közepes méretű vöröshagyma apróra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 zöld chili paprika felkarikázva
1 ek. frissen reszelt gyömbér
1 ½ tk. őrölt kurkuma
1 tk. őrölt római kömény
1 ek. őrölt koriander
½ tk. chilipor
1 kg felkockázott marhahús
1 tk. tengeri só
40 dkg konzerv törtparadicsom
2,5 dl kókusztej
½ Dreher Bak barna sör
Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, beletesszük a vöröshagymát és kis lángon puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, chilit, gyömbért, kurkumát, római köményt, koriandert és a chiliport. Ha átmelegszik a fűszerkeverék, beletesszük a marhahúst, megsózzuk, jól átkeverjük, hogy a fűszerkrém jól bevonja és addig pirítjuk erős lángon, míg mindenütt megbarnul. Akkor beleöntjük a paradicsomot a levével együtt, összemelegítjük, majd felöntjük a sörrel, és lefedve, lassú tűzön puhára főzzük. Belekeverjük a kókusztejet, és további öt percig főzzük, míg a mártás besűrűsödik. Felkarikázott chilivel, esetleg nyers kesudióval tálaljuk.