Már zöldülnek az ételek a tányéron – bár a spenótos lasagnéhoz szükség van egy kis salátára, hogy tavaszi fogás váljon belőle, azért nagyon finom.
Hozzávalók:
- 500 g lasagne tésztalap
- 500 g spenót (mirelit vagy friss spenót előfőzve és pürésítve)
- 250 g ricotta sajt
- 2 dl tejszín
- 100 g pirított mandulaforgács darálva (fél marékkal tegyünk félre a beszóráshoz)
- 5 dkg reszelt parmezán sajt
- ½ kk. őrölt szerecsendió
- 1 ek. vaj
- só, frissen őrölt fekete bors
A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, és felmelegítjük benne a spenótot, majd felöntjük tejszínnel. Szerecsendióval, sóval, borssal ízesítjük, és hozzákeverjük a darált mandulát és a ricottát.
A besamelhez:
- 6 dkg vaj
- 6 dkg liszt
- 5 dl tej
- 2 tojás
- 3,5 dkg frissen reszelt parmezán
- Egy csipet szerecsendió, só
Kis serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd meghintjük liszttel, és rövid ideig pirítjuk, míg világos zsemleszínű lesz. Akkor felöntjük tejjel, és simára keverjük, majd felforraljuk. Ha sűrűsödni kezd, a tűzről levéve hozzákeverjük a kissé felvert tojásokat, majd folyamatos keverés mellett, forráspontig hevítjük. Belekeverjük a sajtot, sózzuk, fűszerezzük.
Összeállítás:
Egy réteg lasagne lapot a tepsibe teszünk, majd rásimítjuk a spenótos keveréket. Ezután újra tészta következik, majd spenót, végül tésztával fedjük le. Ráöntjük a besamelt, a tetejét megszórjuk mandulaforgáccsal és egy kis parmezánnal, és előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük (akkor jó, ha a teteje aranybarnára sült). Tálalás előtt 10 percig pihentetjük – így könnyebb lesz szeletelni.