A húsvéti sütemény óriási dilemma: sokan beiglit sütnek, mások kalácsot, de igazi tradicionális húsvéti desszert nincsen. Erre az alkalomra tartogattam ezt a receptet: a citromos túró frissessége és a mák szerintem illik egy szép, napsütéses tavaszi ünnephez.
Hozzávalók:
- 250 g vaj
- 250 g porcukor
- 4 evőkanál darált mák
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 120 g túró
- 4 tojás, szétválasztva
- 80 ml tej
- 250 g liszt
- Fél csomag sütőpor
- porcukor a beszóráshoz
A töltelékhez:
- 100 g túró
- 1 citrom reszelt héja és pár csepp citromlé
- 100 g mascarpone
- egy evőkanál méz
Vajazzunk ki egy 23 cm-es tortaformát, és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Keverjük habosra a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a mákot, citromhéjat, a citromlevet, a túrót, tojássárgáját, majd a tejet, és alaposan keverjük össze. Végül adjuk hozzá a lisztet és a sütőport is. A tojások fehérjéből verjünk kemény habot, és azt is keverjük a masszához. Öntsük a tortaformába, és egyenletes tűzön süssük kb. 40 percig - szúráspróbával ellenőrizzük, elegndő volt-e a sütés. Ha kihűlt a tészta, vágjuk ketté, és kenjük meg a krémmel, melyet előzőleg kikeverünk.