Karamellizált vajon párolt sóska tejszínnel és turbolyával
A zöld ételek (itt nem a salátákra, hanem a spenótra, sóskára, borsóra, zöldbabra, brokkolira gondolok) meglehetősen megosztóak: egyesek utálják, mások odavannak értük - és ez gyakorta így marad az óvodai ballagás után is.
Én mindig imádtam őket - talán csak a borsótól hidegültem el egy rövid időre új középső-felsőcsoportos korom tájékán, mikor a világ dolgait elkezdtem a nevük hangzása alapján csoportosítani, és a "borsó" valahova egészen hátra került a sorban - következésképpen nem voltam hajlandó elfogyasztani. Aztán a nyár és a friss kertiborsó elfeledtette velem ez a hóbortot, és azóta örömmel üdvözlök minden zöld színt a tányéromon.
Most egészen más dolgokért mentem a piacra, de egy nagy zacskó sóska hazahozatta magát velem, egy csokor turbolyával együtt, így az ő párosításuknak szenteltem a délutánt, ami jó ötletnek bizonyult.
Hozzávalók:
- 1 kg friss sóska
- 3 evőkanál vaj
- 1 evőkanál barnacukor
- 7 dl víz
- 3 dl tejszín
- 2 aprított turbolyaág
- só, fehér bors
A tálaláshoz: adagonként egy tojás
A sóskát leszárazzuk, sós vízben megfőzzük és leturmixoljuk.
Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, majd beletesszük a barna cukrot, és hagyjuk enyhén karamellizálódni. Hozzákeverjük az előzetesen elkészített sóskapürét, elkeverjük, felengedjük vízzel, és felforraljuk. Forrás után a tűzről levéve adjuk hozzá a tejszínt, majd újra felmelegítjük, de már nem forrásig. A sót és a fűszereket belekeverve fedő alatt hagyjuk állni tíz percig - ez alatt elkészíthetjük a tálaláshoz a buggyantott tojásokat: egy kis lábosban vizet forralunk, majd egy merőkanalat belemerítve a kanálba ütjük bele a tojásokat, és a héja nélkük főzzük meg őket, egyenként.