Az ötletet a Pastrami étlapjáról csentem, és egy aszúban főtt, vaníliás aszaltfüge-mártással egészítettem ki. Az aszú mellett a nemzeti érzelmek és a hétvégi Libamájfesztivál miatt döntöttem - eredetileg konyakos fügemártással képzeltem el, de most a hungarikumok használatán volt a hangsúly.
Mivel csak láttam az étlapon, és sosem kóstoltam, volt bennem némi bizonytalanság a végeredményt illetően, ez az oka például annak, hogy csak mutatóba szórtam cukrot a tetejére, de megkóstolva bátran állíthatom, hogy elbírt volna egy vastagabb karamellbevonatot, ez esetben egy kissé fanyarabb mártással lenne igazán tökéletes. Majd legközelebb... Korábban nem volt sok alkalmam libamájjal kísérletezni: az ilyen árkategóriájú alapanyagokat csak különleges alkalmakra, célirányosan szoktam venni. Általában egyben sütöm és zsíjában, hidegen esszük, mivel ez a leggazdaságosabb felhasználási formája. Viszont annál nagyobb örömöt okozott, hogy végre kipróbálhattam belőle más ételeket is.
Hozzávalók:
- 30 dkg libamáj
- 6 dkg vaj
- só, majoranna, rozmaring
- 5 dl tejszín
- 4 tojássárgája
A mártáshoz:
- 3 dl tokaji aszú
- 20 dkg aszalt füge, félbevágva
- 10 dkg cukor
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
Az ujjnyi csíkokra vágott libamájat a felolvasztott vajon megsütjük, sózzuk, teszünk rá egy kis majorannát és egy csipet őrölt rozmaringot, majd pürésítjük. Egy tálban összekeverjük a tejszínt és a tojássárgáját, végül hozzáadjuk a libamájpépet is. Hőálló tálakba kanalazzuk, és 180 fokos sütőben, vízfürdőbe állítva megsütjük (egy tepsibe tegyünk annyi vizet, hogy a tálkákat beleállítva kb. a krém magasságáig érjen). A sütési idő 30 perc - akkor szórjuk meg egyenletesen nagyon finom porcukorral, és tegyük a tepsit a sütőben a felső rácsra, és állítsuk grillfokozatra a sütőt. Nagyon figyeljünk rá, mert gyorsan megég!
A mártáshoz előzetesen mossuk meg az aszalt fügét, és vágjuk őket félbe. A borból és a cukorból főzzünk szirupot, majd a fügéket is hozzáadva lassú tűzön, lefedve főzzük még 10 percig. A tűzről levéve tegyük bele a vaníliát.
Pirított kaláccsal tálaljuk.