A Két Cica Konyhája

Chili con carne, ahogy még nem kóstoltad

2019.2.23. 16:52
Chili con carne, ahogy még nem kóstoltad

Januárban hosszú szervezkedés után összeszedtem a kamaszkori barátaimat egy szombati ebéd erejéig, és szerettem volna valami olyasmit főzni, ami jó emlékeket idéz fel - így esett a választás a chilire, ami egy emlékezetes balatoni nyaralás egyik fő attrakciója volt. Azt nem tudom, a 80-as években honnan vettük az ötletet, pláne a receptet, és hasonlított-e egyáltalán az igazira, de jó sok lett és egy hétig ettük, úgyhogy jól emlékszünk rá. Én a saját receptemből indultam ki, amit hosszú évek óta készítek sikerrel, és valamelyik szakácskönyvembe is belekerült. De a dolgok és az ételek változnak: elég sokáig bírtam, hogy ne nyúljak hozzá, itt volt az ideje, hogy valami újdonságot csempésszek bele. Ez a hús előkészítésének módja volt, valamit az, hogy barna sörben főztem meg. Próbáljátok ki, teljesen új dimenzióba kerül tőle ez az étel!

 img_0033_2.JPG

Elkészítés: 4 óra

Nehézségi fok: 2 

 

Hozzávalók (10 adag):

1 kg darált marhalapocka

500 g darált sertéscomb

700 g paradicsomkonzerv

700 g főtt feketebab (ez 250 g száraz babot jelent)

400 g morzsolt főtt kukorica (mélyhűtött)

1 közepes méretű csilipaprika (habanero)

1 piros kaliforniai paprika

3 nagy paradicsom

1 nagy és egy kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál só

5 evőkanál olaj

 

1,5 l barna sör

 

Fűszerek:

4 babérlevél

1 teáskanál cayenne bors

1 teáskanál aprított, pirított köménymag

1 teáskanál fahéj

1 kávéskanál frissen őrölt fekete bors

1 kávéskanál gyömbérpor

1 kávéskanál szódabikarbóna

 

A tálaláshoz: korianderzöld és főtt rizs

 img_0035_2.JPG

Elkészítés:

  1. A hús előkészítése: a kis vöröshagymát lereszeljük, a fokhagymát összezúzzuk. A kétféle darált húst összekeverjük, beledolgozzuk a reszelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, a gyömbérport, a borsot és a szódabikarbónát. Légmentesen lezárt dobozban egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
  2. A bab előkészítése: a szárazbabot egy szűrőbe téve leöblítjük, majd 1,5 l forró vízzel leforrázzuk, és lefedve hagyjuk kihűlni. Leszűrjük róla a levet, újra leöblítjük, és hideg vízbe áztatjuk egy éjszakára. Másnap ezt a vizet is leöntjük róla, majd annyi vízben, hogy ellepje, egy teáskanál sóval és a babérlevéllel puhára főzzük – ennyi előkészítés után ez kb. 20 percig tart, további előnye pedig, hogy már nem okoz gázképződést, így akár vendégeknek is feltálalhatjuk. A főzővizet újra le kell szűrni róla, és lecsöpögtetve keverjük majd az ételbe.
  3. A nagy vöröshagymát apró kockákra vágva megdinszteljük az olajon, majd beleszórjuk a megmaradt fűszereket: a cayenne borsot, a köményt, a fahéjat és az apróra vágott chilit. Kevergetve pirítjuk, míg illatozni kezd, végül hozzáadjuk az előkészített húst, és kevergetve átpirítjuk, hogy minden darabka kivilágosodjon.
  4. Megsózzuk, felöntjük a sörrel, és lefedve, gyakran átkeverve lassú tűzön puhára főzzük – ez kb. egy órát vesz igénybe. Az utolsó 10 percben beleszórjuk az apróra vágott kaliforniai paprikát, a paradicsomot, a főtt babot, a kiolvasztott mirelit kukoricát és hozzákeverjük a paradicsomkonzervet.
  5. Tálalás előtt hagyjuk állni egy órát, de egy nap még jobbat tesz neki. A tányéron szórjuk meg aprított korianderzölddel, és kínáljunk hozzá főtt rizst.
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr2814644953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása