A Két Cica Konyhája

Három reggeli

Három reggeli

 

Minden nő álomreggelije, és a film, mely miatt a világ minden Tiffany üzletében ki van írva: REGGELIT NEM SZOLGÁLUNK FEL.
 
Reggelizni – világnézet.
 
Szerző: Il Gatto Nero
 
Mielőtt a kellőképp kiművelt olvasó kiosztaná a legrosszabb Márai parafrázisért adható különdíjat, megmagyarázom.
Reggelizni, ugye, háromféleképpen lehet: az ember ráérősen feltápászkodik, kicsoszog a konyhába, beletúr a hűtőbe és összedob valami finomat, míg az emberhez tartozó nőstény benn szuszog a hálószobában – utóbbit, különösen hétvégén, egyébként is csak kétféleképpen lehet ébreszteni déli 12 óra előtt: földrengéssel vagy az orra alá dugott, frissen készült capuccino illatával (mind a kettőre volt már példa). A másik megoldás: az ember – jellemzően akkor, amikor oldalbordája kora reggel eltávozott vagy hazautazott az anyóshoz – ébredés után gyorsan összekapja magát, ami többnyire azt jelenti, hogy beleugrik a tegnapi öltözékébe és csupasz lábra vett cipőjében leslattyog a sarki kávéházba, ahol már várják a reggeli lapok. A harmadik út a kutyafuttában rohanvást, de ezzel most nem foglalkoznék, mert ez nem reggeli, hanem vesszőfutás, mind az ételnek, mind a gyomornak, mind a ledisznózott nyakkendőnek. Megjegyezném, a második lehetőség sem tipikus, a leírás inkább milánói, berlini vagy bécsi reggeleket takar, mert Budapesten sajnos még mindig elenyészően kevés azon helyek száma, ahol a reggeli mellé a napi sajtó teljes palettája elérhető – igaz, a honi hétköznapok sem állnak úgy, hogy mindenáron reggeli mellé akarjuk fogyasztani őket.
Amit a vendéglátósok az utóbbi időben végre kezdenének megtanulni: a kávéházi / étteremi reggeli különben sem az evésről szól, hanem a hangulatról. Egy jó helyen elköltött első étkezés után nyugodtabban vágunk neki a napnak és bizakodóbban szemléljük a világot.
Az alábbiakban három tapasztalatomat osztom meg a múlt hétről. Az éttermeket, ha nem is véletlenül, de mindenféle tervezés nélkül választottam ki, arra, amerre dolgom volt aznap.
 
Csütörtök: Két Szerecsen
A Két Szerecsen általában sohasem az első helyen ugrik be, ha találkozót kell megbeszélni valakivel, ennek ellenére havonta egyszer biztosan ott ülök valamelyik ablak melletti asztalnál és bámulom a Radnóti Színház előadásainak szünetében decensen cigarettázó hölgyeket a túloldalon. Reggelizni még sohasem reggeliztem itt, sőt, azt sem tudtam, hogy nyitva van reggeli időben, de könnyen lehet parkolóhelyet találni előtte (ez sem utolsó szempont). Hétköznap fél 10-kor kellemes félház fogad. A bejárattól lógnak az újságok, leakasztok egyet, de mielőtt kinyitnám, a pincér elém is penderül, felveszi a rendelést (presszó kávé, narancslé, sonka tükörtojással, amit mostantól könyörtelenül hemendexnek fogok írni).
A Szerecsenben első sorban a hangulatát szeretem: kellemesen kozmopolita, a keleties jelleg célszerűen szervesül a bisztrófílinggel és valahogy nagyon organikusnak tűnik, hogy még egy idegen szót is írjak ebben a mondatban. Ha ez egy építészetkritikai bog lenne, megemlíteném a belső tér kialakításáért felelős tervezőt is, de közben megérkezik a kávé és a narancslé. Előbbivel semmi baj, nyilván telik baristára, most már egyre több helyen lehet normális eszpresszót kapni Pesten – ez kimondottam bécsi, pörkölésében és állagában egyaránt. A narancslét talpas borospohárban szervírozzák, amelyre egy gerezd gyümölcsöt is illesztenek gusztán, viszont legalább szalvétát adhattak volna hozzá – így a narancs héját diszkréten leteszem a csupasz asztalra, míg meg nem érkezik a sonkán sült tojás. Erről nincs mit mondani. A hemendexet többek szerint elrontani nem lehet – dehogynem, anyámnak egyszer sem sikerült úgy készíteni, hogy ne égette volna le vagy a tojás sárgája ne lett volna kőkemény, igaz, virtigli zalai lányként nem is nagyon próbálkozott ilyen ámerikás baromsággal – itt minden rendben van, de sót és borsot azért hozhattak volna hozzá.
Hely: 8, hangulat: 6, kiszolgálás 5, ha mindenáron egy tízes skálán kellene mérni.
 
Szombat: Déryné
Ha Buda, akkor a szóba jöhető helyek listája egy kezemen megszámolhatóra szűkül: MOM Leroy – azért azt mégse; Mezzo – itt már volt egy rossz tapasztalatunk, majd kellőképp mazochista hangulatban elmegyünk még egyszer; Villa Bagatell – jónak tűnik, de sanszos, hogy szombat reggel fél 10-kor már ott tobzódik a Hegyvidék összes szilikonmellű anyukája, hát igen, marad a Déryné. Ismeretségi körömben mindenki odáig van a Kovács Kristóf producer üzemeltette helytől, ódákat regélnek a látványosan javuló konyhától. Én bevallom, nem osztom a véleményüket: a Dérynébe akkor megyek, ha muszáj, és ebben igazából nem is a gyakran egyenetlen színvonalú kiszolgálás, hanem a díszlet a ludas. (Szándékosan nem belsőépítészt írtam.) Ha az előbb a Két Szerecsennél nem említettük meg a tervezőt, ne tegyük itt se, de tény, hogy úgy érzi magát a belépő, mintha nem egy étterembe érkezett volna, hanem egy sereg divatos filmből összeollózott méregdrága díszlet paravánjai közé,amelyről finoman fogalmazva is csak annyit lehet állítani, eklektikus, ráadásul – valószínűleg az oly divatos bisztrófiling miatt – túlzsúfolt. Ha bárki reggelizett már úgy, hogy a szomszéd asztalnál ott ül egy tűzpiros Ferrarivel érkezett D&G pólós, fukszos vállalkozó a fullextrás, alkalomhoz öltözött szíve hölgyével, miközben az úr üzletfelével telefonon beszéli meg a üzlettársával az esti szállítás részleteit, tudja, mire gondolok és akkor még nem is beszéltem a jobbomon interjút adó Deutsch Tamásról.
Belépéskor kellemes félház, a játszósarok – igen, itt olyan is van, mert ez hétvégén egy gyermekbarát étterem – pezseg. A celebfelhozatal szegényes, csak Rogán Antal és családja szedelődzködik az egyik asztalnál, de amíg jobban körbenéztünk, látunk két médiavállalkozót oldalbordával, egy közepesen híres színészt és egy kellőképen megilletődött LMP-s politikust is szíve hölgyével – irány hát a terasz. A pincér gyorsan érkezik. Beszélgetőpartneremmel a reggelik alfáját és ómegáját rendeljük: bundáskenyeret (ő), benedict tojást (én), plusz kávét és narancslét, persze. A kávé, mint mindig, hibátlan. Beszélgetőpartnerem oroszul issza, a nyelvére teszi a cukrot, azon át szürcsöli és arcán látom, neki is ez a véleménye. Bundáskenyér gyanánt szép egészséges szeleteket kapunk, a Benedek tojás azonban zavarba hoz: modoros, és túlgondolt, mint a Déryné Facebook oldalának bejegyzései. Értem, hogy mint mindenben, villantani kell, de a hollandi mártás a posírozott tojáson épp elég, francnak a paradicsomos szmötyi alá, ha csak azért nem, hogy elterelje a figyelmet a nem kellően ropogós baconről.
A továbbiakban betoljuk a jó előre kihozott kitűnő házi kenyeret vajjal és stíröljük a terasz közönségét. Ha már a bevezetőben megemlítettem Márait, álljon itt szó szerint: „Budán lakni világnézet”. A Déryné Budán van, de a terasz közönségének napszemüvegén keresztül úgy tűnik, ez a világ, amit nézünk, csillogó díszlet csupán, amelynek kulisszáin néha kikandikál a papírmasé az aranyozás mögül, de a jelek szerint mi pont erre vagyunk vevők.
 
Hely: 6 (terasz: 8), hangulat: 5, kiszolgálás 6.
 
Vasárnap: Centrál
A Centrál régi szerelmem, leginkább azért, mert külsőségeiben leginkább emlékeztet arra, aminek lennie kellene: a klasszikus nagykávéházra. Most ne menjünk bele, miért nem az, tény, ha aki járt már a bécsi Café Centralban, Landtmannban vagy akárcsak a Korbban, tudja a választ. Még nyitása körül kapott egy kritikát az akkori Magyar Hírlapban, ha jól emlékszem, TGM tollából, amely szerint a Centrál nem kávéház, hanem egy kávéház témájú szappanopera díszlete csupán, amelyben saját felelősségük teljes tudatában önelégülten kavargatják capuccinojukat az ondolált parókájú szélsőjobbosok – ne feledjük, hogy 12 évvel ezelőtti pillanatképről beszélünk. Azóta sok víz lefolyt a Dunán. A Centrál több látványos identitásválságon esett túl: volt, hogy gourmet étteremnek, volt, hogy cukrászdának pozícionálta magát, majd tavaly bezárt egy kis időre, hogy poraiból feltámadva akként nyisson újra, ami leginkább megközelíti eredeti funkcióját. Érdemes megemlíteni, hogy a designváltásért felelős tervező ugyanaz volt, mint a Déryné esetében, viszont most mestermunkát végzett: a belső tér átalakításánál pont megfelelő arányban vegyítette a parnevüt a karót nyelt polgári örökséggel: az eredmény egy megdöbbentően nagy terekkel operáló kávéház-étterem, aminek csillogásába esténként mondén fények vegyülnek, köszönhetően az ajtók elé applikált bárpultnak és a piros égősornak az ablakok felett.
Egy reggeli a Centrálban olyan, mint egy reggeli bárhol, csak ez a Centrál: a kávé jó, a zsömlécskék frissek (külön vajat kérésre hoznak), a lágytojás lágy, a narancslé narancsból készült és méregdrága vagy Cappy. Ha a reggelizni vágyó belép, jól teszi, ha balra indul, valahogy a Kecskeméti utca felé eső front a szimpatikusabb, annak ellenére, hogy az a dohányzó részleg – itt akár már kora reggel is megcsodálható kortárs irodalmunk egy-két laptop mögé bújt láncdohányos ígérete éppúgy, mint a környékbeli szállodákból ide vetődött, a letűnt dicsfényt kutató, arisztokratikusan cigarettázó olasz turistanő. (Kérdés, hol fognak ülni január 1-től.)
Figyelem, a számlában benne van a 12% felszolgálási díj, nem kell kínlódni a borravaló kiszámolásával.
 
Hely: 8, hangulat: 9 (a dohányzóban), kiszolgálás: 8.
 
5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr872923378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arya 2011.05.24. 09:59:36

Ha Buda, akkor a Baldaszti's is szóba jöhet már...

oliva 2011.05.24. 10:06:18

Minden elismerésem mellett, hadd jegyezzem meg, hogy ez nagyon szép álom luxuskivitelben, de a valóságban, a hozzám hasonló egyszerűbb pénztárcával megáldott népeknek olcsóbb, és gyorsabb megoldásra lenne szüksége. Persze lehet fél órával korábban kelni és otthon reggelizni, de nekem olyankor étvágyam sincs, viszont normális reggeliző helyet nem nagyon ismerek, a Mekit, meg a szendvicseseket meg lehet unni. Nekem lenne egy ötletem, de az szerintem csak államilag megoldható: olyan láncot kellene csinálni, mint Olaszországban a Bár, ahol lehet kávézni, reggelizni, ebédelni, telefont feltölteni, újságot venni, társadalmi életet élni. Mondjuk a néhai Mézes Mackó kínálatát kellene, hogy tartsa, vagyis hidegkonyhai és cukrásztermelőt is igényel, azaz rögtön egy csomó munkahely létrejönne. Milyen ötlet?

avc 2011.05.24. 10:31:38

reggeli a városban, mint randevú - nagyon kellemes tud lenni :)

HATTYU 2011.05.24. 11:09:45

@oliva: tökéletesen egyetértek veled, és én is ilyenre vágyom -gattonero hivatalból más helyekre jár :-)

Il Gatto Nero 2011.05.24. 13:13:16

@arya: Szia, nem látok rá a pénztárcádra, de a Coyote a Batthyány téri csarnok mellett szerintem bejönne Neked, továbbá nagyon jókat lehet "gyorsan" reggelizni a Ráday utcában a Párizs Texasszal szemben lévő egykori Coquans, később Sir Morik majd Morik, most nem tudom, hogy hívják kávézóban is. A Mézes Mackó nagyon jó ötlet. @olivia: egy sima, nem túl faxnizott reggeli a Centrálban kb. 10%-kal kerül többe mint a McCaféban.
süti beállítások módosítása