Ez a gyönyörű, legyező alakú halszelet vizuális szempontból is magával ragadó élmény, ezért a legegyszerűbb megoldást, az egyben sütést választottam vele kapcsolatban, hogy eredeti formájában tálalhassam. A hozzá készült lime-os, snidlinges fűszervaj kellemes nyáresti kiegészítő, a benne párolt spárgával együtt.
Az élvezetes vacsorára gondolva tulajdonképpen szerencse, hogy csak utólag olvastam utána a harcsának. Már korábban is írtam arról, hogy kezdő "halas" vagyok: viszonylag kevéssé ismerem az egyes fajtákat és azok elkészítési módját, lehetőségeit, ezért szoktam tájékozódni, mielőtt megveszek vagy elkészítek egy-egy halfélét.
Félreértés ne essék: a folyami harcsa kifejezetten jó választás, hiszen szép, fehér húsú, jó ízű, szálkamentes hal. Zsírosnak számít ugyan, de csak a halakhoz, és nem az oldalashoz képest. Viszont ragadozó - ettől olyan finom, mondják a hozzáértők. Engem viszont ez a momentum erősen elgondolkodtatott: megszoktam, hogy az általam elfogyasztott állatok növényevők, és furcsa volt a gondolat, hogy pont egy hal formájában került a tányéromra egy másik húsevő, aki ráadásul nemcsak halat, rágcsálókat is eszik. Hát ezt még fel kell dolgoznom!
Ha ti is szeretnétek magatokat ehhez hasonló információkkal felzaklatni, ajánlom figyelmetekbe a Konyhamester oldalát, és a harcsa.lap.hu-t:
http://www.konyhamester.hu/index.php?frameaddress=http://www.csomopont.hu/konyha/a_r_t/anyag/A14.htm.
Hozzávalók és recept
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Tóth Milán Photography