Folyamatosan kutatom a kenyérfogyasztás alternatíváit – nem azért, mert nem szeretem, hanem mert fontosnak tartom a változatosságot és élvezem a kísérletezést. Most a paradicsomlekvár mellé kezdtem el keresni újszerűbb megoldást a sajtos pirítós helyett. Végül a jól bevált gasztrofusi technológiáját alkalmazva, egy gombás muffin tésztáját dolgoztam át, és egy 18 cm-es kuglófformában, egyben sütöttem ki.
Az eredmény minden várakozást felülmúlt: nagyon jó ízű, könnyű, szinte habos tésztát kaptam, ami az édeskés krumplis-hagymás alap miatt jól kiegészítette a csilis paradicsomlekváromat. Alig várom, hogy más ízesítéssel is kipróbálhassam!
Hozzávalók:
- 200 g liszt
- 100 g főtt tört burgonya
- 1 csomag sütőpor
- fél kiskanál só
- 1 tojás
- 100 g vaj
- 2 deci tejföl
- 1 nagyobb fej hagyma felaprítva
- 2 evőkanál olaj
- frissen őrölt fekete bors
A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, majd a tört krumplit, a puha vajat és a tojást is hozzágyúrjuk, a végén adjuk hozzá a tejfölt. A hagymát az olajon enyhén sózva megpirítjuk, borsozzuk és a tésztához keverjük. Kisebb méretű (18 cm), kivajazott-lisztezett kuglóf formába simítjuk a masszát, és 180 fokos sütőben szúráspróbáig, kb. 30 percig sütjük.