A Két Cica Konyhája

Zöldséges quiche reggelire

Zöldséges quiche reggelire

 

 

A délig tartó vasárnapi reggeli egyik ideális főfogása a quiche: egy omlós, vajas tésztában sütött tejszínes felfújtszerű töltelék, sósan vagy édesen, tetszőleges egyéni alkotóelemekkel. A franciák egyik nemzeti alaptésztája, ami a háztartásokban még biztosan nagy népszerűségnek örvend, de a bisztrók, büfék kínálatában sajnos hátrakerült a sorban. Régen Párizsban az egyik kedvenc ebédem volt egy erre szakosodott gyorsétterem kínálata: egy sós quiche salátával, majd egy édes kávéval vagy teával. Jó néhány éve eltűntek, de néha előadom ezt a menüt – hétvégén reggelire.
 
Most csak egy zöldséges quiche készült, mert fel kellett dolgozni a hűtő dobozában árválkodó cukkinit és padlizsánt. A tésztagyúrás ne riasszon el senkit: mivel nyújtás előtt úgyis hűteni kell, általában egyszerre több adagot készítek, és a mélyhűtőben tartom. Így nem kerül több fáradtságba reggel, mint egy omlett…
 
Hozzávalók:
 
A tésztához
-          250 g liszt
-          150 g vaj
-          1 tojás
-          1 csipet só
 
A lisztet morzsoljuk el a margarinnal, adjuk hozzá a csipet sót és a tojást. Gyúrjuk össze és hűtőben pihentessük egy fél órát. A hűtőből kivéve nyújtsuk formára – én praktikusan a sütőpapíron szoktam kinyújtani. Egy kerek lepény vagy gyümölcstorta formába helyezzük, hogy pereme maradjon a tésztának a sütő oldalán. A tésztát szurkáljuk meg villával, nehogy felpúposodjon. Tegyük előmelegített sütőbe és félig süssük meg.
 
A töltelékhez
-          1 kis cukkini
-          1 kis padlizsán
-          1 lilahagyma
-          3 tojás
-          2,5 dl tejszín
-          150 g reszelt edami sajt
-          só, bors
 
A hagymát, a cukkinit és a padlizsánt aprítsuk fel vékony szeletekre és serpenyőben pirítsuk meg. Egy tálban üssük fel a 3 tojást, adjuk hozzá a tejszínt, a reszelt sajtot, a sót, a borsot és keverjük jól össze. A félig megsült tésztára simítsuk rá a sült zöldségeket, majd öntsük rá a tojásos-tejszínes öntetet. Süssük 200 fokos sütőben, kb. 30 percen át, szúráspróbáig. Ha elkészült, hagyjuk kissé kihűlni majd vágjuk szeletekre.
 

 

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr523407236

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Seafalcon · http://szekelyistvan.hu 2011.11.24. 09:26:53

Ez nagyon klassznak tűnik. Viszem a receptet.

336 2011.11.24. 11:38:00

Pesten a Vasvári Pál utcai Nappali Kávéházban gyakran van quiche. Én eddig két félét kóstoltam, cukkinis mozzarellás pestost és lorraine-t. Előbbit leveles tésztából, utóbbit omlósból készítik, de mindkettő vitte a lécet. :)

Intizar 2011.11.24. 12:50:28

@336: Ez egy kicsit rejtélyes lett. Kérlek, mondd meg egyszerűen, hogy akkor érdemes-e odamenni quiche-t enni.

Intizar 2011.11.24. 12:53:44

Egyébként kösz a receptet!

Cirus 2011.11.24. 13:58:47

Az igazi quiche-nél nincs tojás a tésztában, hanem hideg víz. Persze ha nem áll össze, akor én is beleütök egy tojást, de ha hidegek az alapanyagok, akkor ilyen ritkán fordul elő. :)

336 2011.11.25. 12:35:50

@Intizar: Határozottan! Nálam magasan van a léc...

Intizar 2011.11.25. 14:02:38

@336: Köszi!
Csak azért kérdeztem, mert ha az ugró leviszi a lécet, akkor nem sikerült az ugrás. Nem tudtam, dicsérni óhajtasz-e vagy szidni.

Müszélia 2011.11.25. 16:04:40

finom. eszembe juttattad a párizsi és versailles-i utazás emlékeit. na ott volt quiche és croque monsieur minden mennyiségben.
süti beállítások módosítása