A délig tartó vasárnapi reggeli egyik ideális főfogása a quiche: egy omlós, vajas tésztában sütött tejszínes felfújtszerű töltelék, sósan vagy édesen, tetszőleges egyéni alkotóelemekkel. A franciák egyik nemzeti alaptésztája, ami a háztartásokban még biztosan nagy népszerűségnek örvend, de a bisztrók, büfék kínálatában sajnos hátrakerült a sorban. Régen Párizsban az egyik kedvenc ebédem volt egy erre szakosodott gyorsétterem kínálata: egy sós quiche salátával, majd egy édes kávéval vagy teával. Jó néhány éve eltűntek, de néha előadom ezt a menüt – hétvégén reggelire.
Most csak egy zöldséges quiche készült, mert fel kellett dolgozni a hűtő dobozában árválkodó cukkinit és padlizsánt. A tésztagyúrás ne riasszon el senkit: mivel nyújtás előtt úgyis hűteni kell, általában egyszerre több adagot készítek, és a mélyhűtőben tartom. Így nem kerül több fáradtságba reggel, mint egy omlett…
Hozzávalók:
A tésztához
- 250 g liszt
- 150 g vaj
- 1 tojás
- 1 csipet só
A lisztet morzsoljuk el a margarinnal, adjuk hozzá a csipet sót és a tojást. Gyúrjuk össze és hűtőben pihentessük egy fél órát. A hűtőből kivéve nyújtsuk formára – én praktikusan a sütőpapíron szoktam kinyújtani. Egy kerek lepény vagy gyümölcstorta formába helyezzük, hogy pereme maradjon a tésztának a sütő oldalán. A tésztát szurkáljuk meg villával, nehogy felpúposodjon. Tegyük előmelegített sütőbe és félig süssük meg.
A töltelékhez
- 1 kis cukkini
- 1 kis padlizsán
- 1 lilahagyma
- 3 tojás
- 2,5 dl tejszín
- 150 g reszelt edami sajt
- só, bors
A hagymát, a cukkinit és a padlizsánt aprítsuk fel vékony szeletekre és serpenyőben pirítsuk meg. Egy tálban üssük fel a 3 tojást, adjuk hozzá a tejszínt, a reszelt sajtot, a sót, a borsot és keverjük jól össze. A félig megsült tésztára simítsuk rá a sült zöldségeket, majd öntsük rá a tojásos-tejszínes öntetet. Süssük 200 fokos sütőben, kb. 30 percen át, szúráspróbáig. Ha elkészült, hagyjuk kissé kihűlni majd vágjuk szeletekre.