A Két Cica Konyhája

Mitől szép a karácsonyfa?

Mitől szép a karácsonyfa?

 
A karácsonyfa olyan, mint a gyerek: mindenkinek a magáé tetszik a legjobban.
 
 
Bár a trendmagazinok hasábjain, és az erre rendelt blogokon komoly ízlésnevelés folyik, azért így karácsony másnapján újfent megállapíthatom: a karácsonyfa nem a divatról szól, hanem arról, aki feldíszíti. Jártam persze már olyan lakásokban, melyekkel egy múzeum vagy egy design bemutatóterem sem veheti fel a versenyt, ők nyilván karácsonyfában sem ismernek tréfát: megtervezik a lakás aktuális karácsonyi dekorációját, megvásárolják a hozzávalókat, és egységes díszbe öltöztetik – jó esetben a fát, rosszabb esetben a gyerekeket is.
 
Ennél élhetőbb és hétköznapibb szituáció, mikor a trendkövető fiatal anyukák diszkréten száműzik az olcsó, giccses, nem odaillő karácsonyfadíszeket a készletből, és tálra rakják a szaloncukrot, hogy ne csúfítsa el a fát.
 
Az év 351 napján, mikor objektíven szemlélem a karácsonyt, talán én is velük értek egyet, de a szentestétől vízkeresztig tartó időszakban, mikor a kérdés aktualitást nyer, erős érzelmi befolyásoltság alá kerülök, és a karácsonyfa díszítés is ennek rendelődik alá. Az utóbbi években egyébként már lemondtam magamról, és az ünnepre készülődvén már csak egy díszt veszek a fára minden évben, és ez általában inkább vicces, mint szép: az idén egy piros sportautóban ülő cicamicára esett a választásom - mindig szerettem volna egy ilyen járgányt, most legalább itt lóg a pörgős bohóc és a nagymama csehszlovák színes üveggömbjei mellett, és anya színes égősora világítja meg. Mert nekem erről szól a karácsony, és ezt szimbolizálja a fa is: azokat, akiket szeretek, és örömteli pillanatok emlékét. Tudom, hogy szentimentálisan hangzik, de mikor díszítés közben kézbe veszem őket, tényleg felidézem érzelmileg a hozzájuk kapcsolódó szép pillanatokat, és így épül fel bennem a mákos guba és a tojáslikőr után az a hangulat, amit számomra a Karácsony jelent, és ettől lényegülök át, mire a borlevesre, a halra és a mennybőlazangyalra kerül a sor. Az ajándékok évről évre kevésbé érdekelnek, néha szükséges rossznak érzem őket – bár ezt a gyerekseregnek nehéz lenne elmagyarázni. Viszont nem érzem teljesnek az ünnepet, ha nem olvashatok a színes fények mellett éjjel Micimackót, ha nem mehetek éjféli misére, és nem aludhatok a karácsonyfával egy szobában… Az ajándék az, hogy megélhetem mindezt, mert a karácsony nem körülvesz, hanem bennem van.
 
Még egyszer boldog ünnepet kívánok mindenkinek!
 
 

 

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr253496292

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Karácsony tizenkét napja 2011.12.27. 00:00:29

Idén ősszel tudtam meg, hogy ez a vers fordítás, Tarbay Ede fordítása egy angol (de eredetileg francia) népköltésből. Angolszász területen népszerű karácsonyi ének, számtalan változata és még többféle összekevert átirata is ismert, de én csak a ma...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aromatique 2011.12.26. 14:58:49

Nálunk attól szép, hogy minden évben ugyan azok a régi családi díszek (egyes darabok már 80 évesek is elmúltak) kerülnek a fára. Mindegyiknek megvan a maga helye, neve, története...el se tudnám képzelni a karácsonyfát és a karácsonyt nélkülük, mert ha rájuk nézek, az elhunyt szeretteim néznek vissza rám.

atti789 · http://etelek-receptek.com/ 2011.12.28. 18:43:04

A karácsonyfa akkor szép ha együtt disziti fel a család: kell hagyni, hogy a gyerekek is kreativan kivegyék a részüket a karácsonyfa tiszitésből.Ez szerintem épp úgy hozzátartozik a karácsonyhoz mint az ajándékozás.
süti beállítások módosítása