A Két Cica Konyhája

Makói töltött hagyma

Makói töltött hagyma

 
 
Néhány hete beszámoltam makói kirándulásomról, és a Hagymatikum megnyitója ürügyén végigevett tartalmas étkezésekről. Búcsúajándékként kaptam egy szakácskönyvet, melyet a helyi önkormányzat adott ki, és makóiak által beküldött, házi recepteket tartalmaz. Azóta többször kézbe vettem, de az elmúlt hétvégén érkezett el az ideje, hogy megfőzzek belőle valamit. A fogadáson nagyon ízlett a töltött hagyma, így emellett döntöttem. Budapesten került egy kis utánjárásba, hogy makói hagymához jussak, de végül ott ékeskedett a konyhapultomon 8 méretes példány. Az igazi kihívás azonban ezután következett: egy hagymát kivájni úgy, hogy a talpa egyben maradjon, egy kezdőnek nem egyszerű feladat. Végük egy almacsumázó segítségével oldottam meg a problémát, és innen már könnyen ment minden.
 
Hozzávalók:
 
-          8 fej makói hagyma
-          200 g darált sertéshús
-          3 evőkanál olaj
-          ½ csomag snidling
-          só, bors, pirospaprika
-          1 tojás
-          2 paradicsom
 
A megtisztított hagymafejek alját levágjuk, hogy biztonságosan megálljanak, majd kivájjuk a belsejüket úgy, hogy az oldalukon két réteg hagyma maradjon. A végén óvatosan kell dolgozni, mert könnyen szétesik az alja, és akkor kifolyik belőle később a töltelék. Az olajon megpároljuk a kivájt hagymabél felét apróra vágva, megszórjuk pirospaprikával és hozzákeverjük a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, majd addig pirítjuk, míg a hús átsül. A tűzről levéve hozzákeverünk egy felvert tojást és az apróra vágott snidlinget, és megtöltjük vele a kivájt hagymákat. Egy tűzálló tálban, 180 fokos sütőben, kevés vizet aláöntve, lefedve puhára pároljuk. Akkor levesszük a fedőt, és a hagymák tetejére teszünk 1-1 paradicsomszeletet, és fedő nélkül tovább sütjük, míg a hagyma felülete kicsit megpirul. Krumplipürével isteni!
 
 

 

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr744077605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teo Wassermann · http://csobbanj.blog.hu/ 2012.02.08. 17:06:52

Gratulálok, szép is lett!

El tudok képzelni hozzá egy testesebb fehérbort, a Somlóról, vagy Tokajból - pölö azt a Puklus Furmintot, amit mostanában kortyolgatok. De akár rozé vagy siller borok is gazdagíthatják az összképet.

Holnap egyébként száznál biztos több furmint lesz a Vajadahunyadvárban. Bár a belépő borsos, de megéri! Ildi, gyere el, s minden borkedvelő!
süti beállítások módosítása