Néhány hete beszámoltam makói kirándulásomról, és a Hagymatikum megnyitója ürügyén végigevett tartalmas étkezésekről. Búcsúajándékként kaptam egy szakácskönyvet, melyet a helyi önkormányzat adott ki, és makóiak által beküldött, házi recepteket tartalmaz. Azóta többször kézbe vettem, de az elmúlt hétvégén érkezett el az ideje, hogy megfőzzek belőle valamit. A fogadáson nagyon ízlett a töltött hagyma, így emellett döntöttem. Budapesten került egy kis utánjárásba, hogy makói hagymához jussak, de végül ott ékeskedett a konyhapultomon 8 méretes példány. Az igazi kihívás azonban ezután következett: egy hagymát kivájni úgy, hogy a talpa egyben maradjon, egy kezdőnek nem egyszerű feladat. Végük egy almacsumázó segítségével oldottam meg a problémát, és innen már könnyen ment minden.
Hozzávalók:
- 8 fej makói hagyma
- 200 g darált sertéshús
- 3 evőkanál olaj
- ½ csomag snidling
- só, bors, pirospaprika
- 1 tojás
- 2 paradicsom
A megtisztított hagymafejek alját levágjuk, hogy biztonságosan megálljanak, majd kivájjuk a belsejüket úgy, hogy az oldalukon két réteg hagyma maradjon. A végén óvatosan kell dolgozni, mert könnyen szétesik az alja, és akkor kifolyik belőle később a töltelék. Az olajon megpároljuk a kivájt hagymabél felét apróra vágva, megszórjuk pirospaprikával és hozzákeverjük a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, majd addig pirítjuk, míg a hús átsül. A tűzről levéve hozzákeverünk egy felvert tojást és az apróra vágott snidlinget, és megtöltjük vele a kivájt hagymákat. Egy tűzálló tálban, 180 fokos sütőben, kevés vizet aláöntve, lefedve puhára pároljuk. Akkor levesszük a fedőt, és a hagymák tetejére teszünk 1-1 paradicsomszeletet, és fedő nélkül tovább sütjük, míg a hagyma felülete kicsit megpirul. Krumplipürével isteni!