A klasszikus, farsangi szalagos fánkot úgy imádom, hogy sírni tudnék, ha rágondolok: ezért csak a legritkább esetben, felügyelettel állok neki sütni, mert képes vagyok megenni egy egész tállal, tudva, hogy egy óra múlva majd' meghalok a hasfájástól. Ezért szégyen szemre cukrászdába járok fánkot enni...
A hétvégi házi fánksütés apropója egy kis borkóstolás volt, amihez apró, rokfortos sajtfánkocskákat képzeltem (így nem vagyok akkora veszélyben). Az első adag el is készült annak rendje-módja szerint, de ekkor meguntam a habzsákból való pötyögtetést, és a bekevert tészta második felét a fánksütőbe nyomtam - pont megtelt a hat lyuk. Ezentúl csak nagyban dolgozom: az óriásfánkok isteniek lettek, ráadásul megkentem őket a maradék rokfortkrémmel is. Előbb elfogyott, mint a vörösbor.
Hozzávalók:
- 70 g vaj
- 2,5 deci tej (3,5 % zsírtartalmú)
- 180 g liszt
- 4 tojás
- 180 g reszelt rokfort sajt
- ½ kávéskanál só
- 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
A töltelékhez (opcionális):
- 100 g reszelt rokfort sajt
- 50 g puha vaj
- 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
Elkészítés:
A tejet melegítsük fel egy lábasban, és olvasszuk bele a vajat. A lisztet keverjük össze a sóval és a szerecsendióval. Kis adagokban, robotgéppel keverve adjuk hozzá a lisztet a tejhez, majd keverjük hozzá egyenként a tojásokat is. A sajtot reszeljük bele a lisztes masszába, és tegyük vissza a tűzre, és lassú tűzön, folyamatosan leverve addig melegítsük, míg sikerül a sajttal is teljesen simára keverni a masszát (ez a rokfort esetében, mely egy rosszul reszelhető, morzsalékos sajt, kicsit több időt vesz igénybe).
Egy sütőlapra fektessünk sütőpapírt (én egy kis vizet szoktam aláfröcskölni, hogy ne csúszkáljon), és a masszánkat habzsákba töltve kb. 5 centi átmérőjű rózsákat formázunk belőle – így kb. 50 darab fánkocskánk lesz. 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt pirosra sütjük.
2. opció – Töltött fánkok
Ugyanúgy készítjük elő a tésztát, csak a habzsákból nagyobb, kivajazott sütőformákba nyomjuk a masszát. Ugyanúgy 180 fokos sütőbe, tesszük, de kb. 35 perc alatt lesz kész. Ha kihűltek a fánkok, félbe vágva megtölthetjük őket rokfortkrémmel: a reszelt sajtot szobahőmérsékleten kikeverjük a puha vajjal és a szerecsendióval, majd megkenjük vele a félbe vágott fánkokat.