Hát megtudtam az eredményt: a Centrál hétvégi fagylalt tesztjén a likőrös kávéfagyi vitte el a pálmát, kedvenc citromfagylaltom a második helyen végzett. Eszerint május közepétől a kávéfagyi kerül majd be a kávéház állandó kínálatába, ezért akinek valamelyik másik ízlett a legjobban, kénytelen lesz otthon elkészíteni. A héten minden nap felteszek egy fagyireceptet, hogy a hétvégi kánikulát már tele mélyhűtővel várhassátok.
Egyébként furcsa élmény volt a kávéházban ülve nézni, ahogy idegen emberek az én fagylaltomat eszik. De szerencsére nem láttam megütközést egy arcon sem, és a tesztlapok tanúbizonysága szerint is kifejezetten ízlett nekik, úgyhogy nem ment el a kedvem tőle, remélem, hamarosan adódik hasonló lehetőség.
Íme a második helyezett, a citromfagyi receptje. A házi változat állaga egy kicsit különbözik attól, amit a nagy fagylaltgéppel készítettünk, de az íze ugyanaz!
Hozzávalók:
200 g porcukor
150 ml víz
150 ml limoncello
4 citrom (bio)
1 tojásfehérje
1 evőkanál citromfű levél
A cukrot, a vizet, a limoncellót és két citrom vékonyan levágott héját egy lábosba tesszük, és folyamatosan kevergetve felforraljuk. A tűzről levéve tegyük bele a citromfüvet, és fedjük le. Hagyjuk kihűlni, szűrjük le, majd adjuk hozzá a négy citrom kifacsart levét. Az így kapott keveréket fagyasszuk addig, míg elkezd besűrűsödni. Akkor robotgéppel keverjük pépesre, és adjuk hozzá a vízgőz felett felvert tojásfehérjét, és tegyük vissza a fagyasztóba, legalább 4 órára - fél óránként robotgéppel alaposan keverjük át, hogy összetörjük benne a jégkristályokat. Tálaláskor szórjuk meg cukrozott citromhéjjal.