Itt az utolsó fagyirecept a Centrálos sorozatból. Mikor kitaláltam, meg voltam róla győződve, hogy ez lesz a favorit (őszintén szólva leginkább attól féltem, hogy ez minden hétvégén így lesz): a blogon ugyanis a csokis receptek a legnépszerűbbek a desszertek közül. Kellemes meglepetést okozott, hogy a közönség ennyire nyitott volt az újdonságokra, és a csokifagyi még brownie-val felturbózva is a mezőny végére szorult - pedig finom lett.
Korponai Petitől (aki a Centrál cukrászmestere) egyebek mellett a brownie sütéshez is kaptam egy könnyítő ötletet: egy sütőpapírra simította ki a tésztát, fél centi vastagon, így tényleg pillanatok alatt megsült, és sokkal könnyebb volt ledarálni is.
Először sütünk egy brownie-t, amit felmorzsolva a csokifagyiba keverünk:
100 g liszt
2 egész tojás
150 g barnacukor
120 g vaj
60 g durvára vágott, pirított dió
120 g jó minőségű fekete csokoládé
1 teáskanál vanília kivonat
1 csipet só
Lábosban összeolvasztjuk a csokoládét és a vajat, majd tálba öntjük és robotgéppel, közepes fokozaton belekeverjük a lisztet, a cukrot, a tojást, a vanília kivonatot és a sót, végül hozzáadjuk a diót is. Kb. 20 cm átmérőjű, kivajazott piteformába kanalazzuk, elsimítjuk és 180 fokos sütőben szilárdulásig (kb. 25 perc) sütjük.
Csokifagyi:
6 evőkanál méz
4 tojás sárgája
100 g fekete csokoládé (legalább 70%-os)
4 evőkanál whisky
450 ml tej
450 ml tejszín
a morzsává tört brownie
A mézet keverjük ki a tojások sárgájával és egy kis tejjel. A maradék tejben melegítés közben olvasszuk fel a csokoládét, adjuk hozzá a whiskyt, majd sűrű keverés közben öntsük a tojásos keverékre. Tegyük vissza a lábosba, és lassú tűzön főzzük addig, míg a keverék besűrűsödik. Öntsük a krémet egy tálba, és hagyjuk kihűlni. Verjük fel a tejszínt, és a brownie morzsával együtt keverjük a csokis krémhez, és tegyük a fagylaltgépbe.