Életem első kalandja a bivalyszív paradicsommal a Nagymarosi Piacon rendezett haszonnövény szépségversenyen kezdődött: a legnagyobb paradicsom kategóriájában nyert egy közel fél kilós példány, amit én hozhattam haza. Kíváncsi voltam: a túl szép és túl nagyra nőtt terményekkel szemben nem táplálok túlzott bizalmat, mivel a külcsín és a méret rendszerint az íz rovására ment. De próba, szerencse alapon úgy gondoltam, kalandnak pont jó lesz: milyen leves készül egyetlen paradicsomból. A kóstolás után már kifejezetten lelkes voltam (jó ízű, szaftos példány volt ugyanis), és végül négyadagnyi, igazi nyári paradicsomlevest főztem belőle.
Hozzávalók (4 adag):
- ½ kg paradicsom
- 1 kis fej friss hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 4 evőkanál apróra vágott petrezselyem
- 1 evőkanál aprított bazsalikomlevél
- 1-1 kávéskanál friss kakukkfű és borsikafű
- 3 evőkanál olaj
- só, frissen őrölt fekete bors
- ½ liter víz
- 200 g felszeletelt mozarella
A felaprított hagymát megdinszteljük az olajon, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, és puhára pároljuk. Akkor beletesszük a zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük vízzel és felfőzzük. Leturmixoljuk, és visszaöntjük a lábosba. Beletesszük a bazsalikomot, a kakukkfüvet és a borsikafüvet, és lefedve néhány percig állni hagyjuk. Tálaláskor a tányérokba tesszük a felszeletelt mozarellát, és rá szedjük a levest. Fogyasztás előtt megszórjuk friss petrezselyemmel. Egy pirítóssal tökéletes késői vacsora!