A Két Cica Konyhája

Házi kapros-túrós lepény

Házi kapros-túrós lepény

Kapros-túrós lepény 001.JPG

 

 

 

 

A meleg idő kedvez a kelt tésztakészítésnek – így is ki lehet használni a kánikulát! Az egyenletes hőmérsékleten az élesztő és a tészta is csodásan, gyorsan feljön, sokkal rövidebb idő alatt elkészül. A másik "rizikófaktor" a kelt tészta készítésénél a konyha levegőjének páratartalma: városi lakásokban érdemes egy kicsit párologtatni sütés előtt.

A sütőt bekapcsolni pedig nem kell félnetek: teljesen mindegy 38 vagy 42 fok van a konyhában, de megenni jó lesz!

 

 

Számomra a kapros-túrós lepény szorosan összekapcsolódik a nyári halászlé főzéssel – nálunk az ilyen egytálétel-jellegű, tartalmas levesek állandó kísérője volt a kelt tészta, szinte minden szombaton ez volt a menü. Most értem haza a piacról, kosaramban egy kiló harcsával – még nem tudom, pörkölt, paprikás vagy leves lesz belőle, de éjjel megsütöttem hozzá a kapros-túrós lepényt…

Kapros-túrós lepény 006.JPG

 

 

A tészta készítését a nagymama meggyes lepénye kapcsán már részletesen leírtam. A tészta tepsibe való belenyomkodásáig minden ugyanúgy zajlik, aztán meggy helyett jön a kapros túrókrém:

 

 

 

Hozzávalók:

 


2 tojássárga
3 tojásfehérje
1 evőkanál búzadara
1 kg túró
200 g tejföl
2 evőkanál cukor
1/2 kávéskanál só
1 csokor finomra vágott kapor

 

1 tojássárgája és 1 evőkanál tejföl a tetejére

 

 

 

A túrót villával finomra törjük (át is lehet passzírozni), hozzákeverjük a tejfölt, a tojássárgáját, a búzadarát, a cukrot és a kaprot. A tojásfehérjéből a csipet sóval kemény habot verünk, és ezt is hozzáadjuk a túrós masszához. Az egészet a tészta tetejére simítjuk, majd megkenjük a tojássárgájával kikevert tejföllel. 170 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt készül el.

 

 

 

 Kapros-túrós lepény 003.JPG

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr564730788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása