Utálom a Halloweent: nemcsak bugyuta, hanem kifejezetten kártékony, és egyáltalán nem ünnep.
Soha nem gondoltam volna korábban, hogy eljön az idő, mikor be kell zárnom a macskáimat legalább két hétre, mert veszélybe kerül az életük. Igaz, ez „csak” a fekete és a fehér cicák esetében van így, de az utóbbi években, a tökvájó ünnep népszerűségének növekedésével egyenes arányban nőtt az idényjellegű sátánizmus, és ezzel együtt a „macskaáldozatok” előfordulása. Mára eljutottunk oda, hogy az állatmenhelyek sem adnak örökbe ebben az időszakban ilyen macskákat.
Én maradok a krizantémnál meg a mécseseknél, és csak kegyeleti okokból látogatok el a temetőbe. Töklámpást sem készítek, mert szerintem ronda. A tőlem elvárható maximum valamilyen sütőtökös étel, aminek a héja a szemétbe került - például ez a leves:
Sütőtök krémleves szarvasgombával pirított erdei gombával
Hozzávalók:
1 kg parázstök
1 fej vöröshagyma
olaj
kakukkfű, őrölt fekete bors, csili
1 liter húsleves
200 g erdei gomba
1 evőkanál olajban eltett darált szarvasgomba
szarvasgomba olaj
A tököt kettévágva megsütjük, majd kivájjuk a húsát, melyet az olajon megdinsztelt, apróra vágott vöröshagymával összekeverünk és felöntjük húslevessel. Kakukkfűvel, borssal és egy csipet csilivel ízesítjük, és együtt felfőzzük. Ha szükséges, botmixerrel pürésítjük.
Kevés olajon megpirítjuk a gombákat, majd hozzákeverünk egy evőkanálnyi olajban eltett, darált szarvasgombát. Az enyém fokhagymával van ízesítve – ezt szükség esetén pótolhatjuk. A gombát a tányéron adjuk az enyhén csípős leveshez. Ha van otthon, meglocsolhatjuk kevés szarvasgomba olajjal is.