Nem tudom, megfigyeltetek-e hasonlót magatokon: számomra minden élethelyzetnek van valamilyen étkezéshez kötődő sajátossága. Vagy egy bizonyos étel, vagy egy fűszer, egy ízhatás, de ha visszagondolok rá, a számban is érzem a lenyomatait. Ez az egészen nagy és az egészen kicsi dolgokra egyaránt vonatkozik - most például savanyú megfázásom van. Nem tudom elképzelni, hogy bármi mást egyek (jó hír, hogy már tudok nyelni). Így még a spagetti is citromos lett – meg egy kicsit halas, de abból kevés volt benne. Azoknak is ajánlom, akik nincsenek megfázva: tökéletes gyors vacsora egy pohár fehér borral.
Hozzávalók:
300 g kockára vágott harcsafilé
250 g spagetti
3 evőkanál vaj
1 kis fej vöröshagyma felkockázva
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 deci fehérbor
1 tojás sárgája
3 deci tejszín
1 citrom héja és leve
só, őrölt fehér bors
1 csokor apróra vágott petrezselyem
pirított mandula a tálaláshoz
A vajban megdinszteljük a hagymát, majd beletesszük a halfalatkákat, és átsütjük. Felöntjük a borral, hagyjuk, hogy az alkoholtartalma elpárologjon, majd néhány percre lefedjük, hogy a hal teljesen megpuhuljon, ezt követően kivesszük és félretesszük. A visszamaradt lébe dobjuk a zúzott fokhagymát, majd hozzáöntjük a tejszínben kikevert tojássárgáját, sózzuk, borsozzuk, és együtt felfőzzük. A citrom reszelt héja és a leve a főzés végén kerül a mártásba, a petrezselyemmel együtt. A spagettit a csomagoláson előírt módon kifőzzük, és a mártáshoz keverjük. A melegen tartott halkockákkal és pirított mandulával tálaljuk.