Az újévi malaccsülök körete egy kelkáposztás, fehérboros lencsesaláta volt (a reménybeli gazdagság jegyében), a koronája pedig a tárkonyos, forralt boros mustáröntetem, amit január elsején hajnalban főztem – így került bele egy kis pezsgő is…
Viszont mind ízében, mind textúrájában annyira sokszínű és kellemes, hogy néha kanállal eszegetem. Egyébként a házi (azaz tartósítószer-mentes) mustárokkal ez a legjobb, amit tehetünk: minél többet áll, annál erősebb lesz. Ezért ha nem fogy el, egy idő után fel szoktam főzni, felhígítom és újrafűszerezem őket.
Hozzávalók az alapmustárhoz:
250 g fehér mustármag
250 g barna mustármag
500 ml fehér muskotály (bor)
250 ml muskotályecet (tokaji)
1 citrom leve
1 teáskanál fűszersó
2 evőkanál aprított tárkonylevél
1 kávéskanál frissen őrölt fekete bors
½ kávéskanál őrölt fahéj
½ kávéskanál őrölt szegfűszeg
egy csipet frissen reszelt szerecsendió
2 evőkanál méz (én erdei virágmézet használtam)
3 gerezd zúzott fokhagyma
2 kis fej vöröshagyma, apróra vágva
1 teáskanál frissen reszelt torma
A mustármagot kávédarálóban durvára daráljuk, közben felforraljuk a fehérbort, amivel egy üveg vagy kerámiatálban leforrázzuk az őrölt mustármagokat. Hozzáadjuk az ecetet és a citromlét, és néhány óráig állni hagyjuk – minél tovább áll, annál csípősebb lesz a mustár. Én akkor kevertem hozzá a többi összetevőt, mikor szobahőmérsékleten teljesen kihűlt a massza. Kiforrázott, csatos üvegekbe tettem (a fenti mennyiségből két, a képen látható üveget töltöttem meg). Lezárva, hűvös, sötét helyen tároljuk, kb. két hét múlva fogyasztható.
A hígításhoz:
1,5 deci fehér bor
1,5 deci víz
szegfűbors
fahéj
ánizsmag
Ezt felforraljuk, leszűrjük, felöntjük vele az alapmustárt, és simára turmixoljuk. Ízesítjük a következőkkel:
2 evőkanál méz
1 evőkanál virágpor
őrölt kardamom
1 deci száraz, fehér pezsgő
kevés kakukkfüves fűszersó
Kihűlés után fogyasztható, de másnap a legjobb.
Kelkáposztás lencsesaláta
1 kisebb fej kelkáposzta cikkekre vágva
1 fej aprított vöröshagyma
2 gerezd felszeletelt fokhagyma
1 cs. aprított zöldhagyma
só, őrölt fehér bors
1,5 dl száraz fehérbor
1 ek. vaj
250 g lencse (beáztatva)
babér, fekete bors, só
A vajon megpároljuk a hagymákat, sózzuk, borsozzuk. Beletesszük a felszeletelt kelkáposztát, enyhén megpirítjuk, majd felöntjük a borral és lassú tűzön kb. 10 percig pároljuk. Akkor beletesszük a babérlevéllel, sóval és borssal megfőzött, leszűrt, lecsöpögtetett lencsét.
Meglocsoljuk a mustárral, és a ropogósra sült malaccsülökkel tálaljuk.