Nagyon szeretem a batátát és a perui lilaburgonyát, de hagyományos sült krumplit még soha nem készítettem belőlük. Hogy egészen pontos legyek: hagyományosat most sem, mivel egy olyan sütőt próbáltam ki, amely zsiradék nélkül süti ropogósra a krumplit, zöldséget, csirkecombot: amit beletesznek.
Eredendően hittem is meg nem is, de még mindig egy minimál konyhában (értsd: vízforraló+rezsó) vagyok kénytelen boldogulni, így nyitottabb vagyok az új gépek kipróbálására, mint rendes körülmények között. A szóban forgó „tesztalany” a Philips Airfyer volt: először több videót megnéztem a használatáról a Youtube-on. Ezt követően megbizonyosodtam róla, hogy a fotókon látható sült krumpli elősütött, mélyhűtött burgonyából készül. Nálam ilyen nem található, ezért kiürítettem a hűtőfiókot, ahol két batáta, pár szem kiflikrumpli és kb. 30 deka perui lilaburgonya lapult. Így került sor a történelmi, trikolor (háromszínű) sült krumpli elkésztésére.
A gép befogadóképessége 800 gramm – én kb. 700 grammnyi krumplit tettem bele. Az útmutatás szerint 180 fokon, 30 percig sütöttem. A felső batáta darabok egy kicsit túlsültek (de még pont meg lehetett őket enni), az alsó krumpli hasábok (ide a lila burgonya került), pedig nem lettek teljesen ropogósak, így a felső réteget leszedve visszatettem őket még 10 percre – de összességében véve jól sikerült. Kicsit furcsa zsírmentes sült krumplit enni – végső soron olyan, mintha a sütőben sütöttem volna, csak előbb elkészült, és nem égett meg, nem száradt ki.
A „hiányzó” zsiradékot beletettem a mellé készített cukkini dipbe – de extra szűz olíva olaj formájában. A legjobban a lila krumpli ízlett ebben a formában: a batáta íze egyébként is a parázstökére hasonlít, de így aztán a megtévesztésig, és egy kicsit puha lesz a belseje a hagyományos sült krumpli állagához képest. A kiflikrumplin nincs mit elemezni: olyan volt, mint máskor. A lilaburgonya íze egy kicsit gesztenyés, belül tömött, kívül ropogósra sül: igazi sült krumpli, csak finomabb.
A cukkini dip receptje a következő:
Hozzávalók:
250 g cukkini, kockára vágva
1 gerezd fokhagyma
100 g mascarpone
5 evőkanál olívaolaj
kevés só
1 kávéskanál citromhéj
½ citrom leve
frissen őrölt fekete bors
A hozzávalókat turmixgépbe tesszük, és pépesítjük. Fogyasztás előtt 10 percre tegyük lefedve a hűtőbe – ennyi időre van szükség, hogy az íze egységesedjen.
Képgaléria: